Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

It´s Now or NÄVER

Lämna en kommentar

Så maffiga ”nävertextilier” Emma Dahlqvist tagit fram.
EmmaDahlqvist_4_1000
EmmaDahlqvist_3_1000
DSCF5567_1000
DSCF4290_1000
Så här skriver Emma Dahlqvist om sitt projekt på hemsidan därifrån också alla bilder kommer:

It’s Now or Näver är en serie experimentella textilier som undersöker sätt att applicera ett textilt tänkande på björknäver för att hitta nya uttryck och kvaliteter i ett gammalt slöjdmaterial med hjälp av ny teknologi.

Näver från björk har använts av människan i tusentals år. I de skogstäta områdena kring Skandinavien och Ryssland var nävret länge ett av de vanligast använda materialen till vardagsföremål tack vare sina isolerande och vattenavisande egenskaper. Nävret har använts som skor, väskor, och rep, som matförvaring, tak och tältdukar – lättillgängligt och biologiskt nedbrytbart har det fyllt mänskliga behov som att täcka och skydda kroppen och våra hem.

Idag har nävrets tidigare funktioner som matförvaring och väskor ersatts av petflaskor och plastpåsar. Men materialets unika egenskaper, tillsammans det faktum att det är en restprodukt från dagens skogsindustri, gör nävret till ett intressant material för framtida design.

Med hjälp av laserskärning har nävrets kvaliteter manipulerats från att vara hårda och stabila till att bli mjuka, strethiga eller taktila – kvaliteter som konventionellt förknippas som textila. Arbetet är en kombination av uråldriga slöjdkunskaper och ny teknologi där ambitionen är att bredda vår uppfattning om vad som kan fungera som textila material i framtiden.

EmmaDahlqvist_1_640
Visst är det väl ett spännande material!?

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.