Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Träfibrer

4 kommentarer

resan8
Det fanns en historia om en träfiberskiva som blev folkhemmets material. Om en tillverkning som började 1929 här i landet med utgångspunkt från en amerikansk uppfinning: sönderhackat trä blandat med vatten och sedan pressas ihop helt utan kemiska tillsatser. Slätt och funktionalistiskt, användbart till så mycket.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Träfibrer

 1. Jag har last nagonstans att det uppfanns av misstag, en angventil eller nagot som gick sonder, resultatet blev detta fantastiska giftfria och starka material. Hurra for masonit!

  Gillad av 1 person

 2. Hej har du hittat masonit utan kemiska tillsatser? jag har också läst att det ursprungligen gjordes utan tillsatser men hittar ingen masonit/hård board idag som inte innehåller någon form av lim.

  Gilla

  • Hej, jag har inte undersökt marknaden för träfiberboard av just idag. Vet bara att träfiberskivor som tillverkades av företaget Masonite var utan lim och tillsatser. Den tillverkningen gick i konkurs för några år sedan och de träfiberboard vi nu köper i bygghandeln torde vara importerade. Vad dessa skivor innehåller har jag som sagt inte undersökt. Här finns en bra sammanställning av olika byggskivor: http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/byggskivor/

   Gilla