Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ordning & reda

2 kommentarer

Vårt kök var arbetsplats för snickarna från slutet av november till februari. Innan dess hade skorstenskanalerna tätats och kalkputsen (vindtätning istället för lerklining) på kökets ytterväggar lagats. Det gällde att få in snickarnas verktyg och maskiner och därefter hitta dem på sin plats för att snickerijobbet skulle löpa väl. Efter detta skulle snickerierna målas, väggarna tapetseras och mosaikas, linoleummatta läggas in. Så in emot sommaren var köket arbetsplats.

verktygsförvaring2

Skänken blev avlastningsyta innan den fick en översyn för att fortsätta som köksmöbel som den varit alltsen 1910.

verktygsförvaring

Så även vedspis och utrymmet för elspis med skyddande skiva ovanpå. Det fungerade superbt.

snickeriplats

Köksinredningen växer fram, här är det Greger som ser till att det blir bra. Verktygen har sina givna platser. Att det är lättare att hålla ordning på sina saker i ett mindre utrymme än om man har tillfälle att bre ut sig på stora ytor skulle kunna bevisas om jag visade en bild på Halvans verkstad :-)

Under byggtiden hade vi tillfälligt kök med bänkspis och utflyttat kylskåp i drängkammaren, diskade gjorde vi i tvättstugan. Jul- och nyårshelgen firade vi med släkten där vi också bodde.

Det är riktigt roligt att titta tillbaka på bilderna från då. ”Umbärandena” under byggtiden kan verkligen karaktäriseras som välfärdsproblem.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Ordning & reda

  1. ”Att det är lättare att hålla ordning på sina saker i ett mindre utrymme än om man har tillfälle att bre ut sig på stora ytor skulle kunna bevisas om jag visade en bild på Halvans verkstad :-)” – du truer (= hotar) stakkels Halvan. Jeg føler med ham, og kan let sætte mig i hans situation her på min firelængede bondegård! :-)

    Gillad av 2 personer

    • Haha Jörgen, fint att du känner med Halvan ;-) Men han får skylla sig själv när jag inte hittar de verktyg jag behöver och han måste plocka fram dem. Onödigt arbete för stackars honom :-)

      Gillad av 1 person