Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lövmassor

5 kommentarer

På gården har vi sex stora ekar och ett ett antal andra lövträd. Det blir ganska så mycket löv av dem på hösten. Det såg likadant ut i år som året då de tre översta bilderna togs förutom att den bleka höstsolen tittade fram i år.
löv1
löv2
Efter att vi för några år sedan började räfsa ihop löven i strängar…

…och sedan föra över dem på en stor presenning för att dra bort dem till lövkomposten har lövräfsningen blivit mindre krävande och rent av ett härligt höstgöra. Det tar lite två halva dagar (eller en hel) att få undan lövmassorna.
lövräfsa
I år frångick vi våra fina gamla bladräfsor och använde de två nya plasträfsorna av plast. Så mycket fortare man räfsar med lätta och mycket breda räfsor! Och de är skonsammare mot mossan som jag vill ha kvar i gräsmattan.
kvällning
Lugnet lägrar sig framåt kvällningen den 8 november 2015 och man känner sig nöjd! Äppelbladen som är kvar på träden få falla och bli sysselsättning för daggmaskarna. De är duktiga på att dra ner löv i jorden, våra underjordiska medarbetare.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Lövmassor

 1. Precis, en bred räfsa och presenning, det gör susen!

  Gillad av 1 person

 2. Här är så öppet och blåsigt att det mesta hinner blåsa bort, vi räfsar bara lite på våren. Däremot används presenning flitigt till allt möjligt som ska forslas bort. Gammalt ensilage, skräpull när vi klipper fåren, sågspån och annat bös som blir då man snickrar och sågar, jag är av principen att försöka lyfta och flytta föremål så praktiskt och arbetsbesparande som möjligt. Blir tokig när mannen gör högar som man hade kunnat lägga på flak eller presenningn med en gång!

  Gilla

  • Så praktiskt att löven blåser bort. Våra björklöv behöver egentligen inte räfsas bort men de följer med eklöven av bara farten. Eklöven är av en lite varaktigare sort med sin garvsyra.
   Håller fullständigt med dig om arbetsinsatser, så lite flytt och lyft som möjligt. Presenningtransport är toppen där och när det går.

   Gilla

 3. Mycket intressant och givande blogg! Du skulle kanske kunna anlägga en surjordsplantering, tex rododendron, någonstans på tomten eller närliggande skogsparti. Du får då användning för alla eklöv, trädgårdsmästaren på Sofiero, täcker varje höst marken under buskarna med eklöv.

  Gilla

  • Surjordsplantering är kanske en bra idé men jag vill i så fall odla annat än rododendron. De platsar bättre i en slottsträdgård än på en bondgård enligt mig. Jag försöker behålla karaktären av bondgård (inkl. växter) här så gott det går :-) Men tack för tips hur som helst!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.