Lingonsylt, både kokad och rårörd samt blåbärssylt finns nu i matkällare och kök till min stora belåtenhet.
Mos som ska sockras samt kokas en gång till.
Vi på gården har även hjälpts åt att koka äppelmos på Säfstaholmäpplen + någon till sort för ett tag sedan. Jag glömmer att dokumentera med foton när intensivt samarbete pågår.
Hur som helst är det lätt att koka äppelmos. Kärnor, skal, kärnhus – allt följer med i koket men sorteras bort i denna utomordentligt utmärkta och manuella passerapparat av märket Crometa. Den är ”Made in Germany”, alltså en produkt från före andra världskriget. Sen sätter man till socker och kokar upp igen. Hälls på väl rengjorda kärl och moset är klart att äta eller förvara.
.
24/09/2015 kl. 18:59
Så härligt. Smakar ju fantastiskt mycket godare med egenodlat och/eller hemlagat. Jag har haft turen i år att mina föräldrar har hjälpt mig med både skörd och tillverkning. Är inte så mobil just nu innan bebis men längtar redan till nästa skördeperiod.
Kram Nina
GillaGilla
24/09/2015 kl. 21:56
Ja, det är något speciellt med egna matprodukter. En viss stolthet infinner sig :-) Nina, njut av tillvaron!
GillaGilla
29/09/2015 kl. 13:16
Äppelmos är alltid lika roligt att göra. Borde nog ändå skaffa en passertillsats till köksmaskinen, passervaggan som jag använder tar på axlarna.
GillaGillad av 1 person