Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Hälsingland. Mellersta Norrland – 1

4 kommentarer

Jag har åkt mycket i mellersta Norrland denna sommar. I Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Orsa finnmark med Noppiskoski och Fågelsjö, Sveg (missa inte Café Cineast), Älvros, Ytterhogdal, Östavall, Valla,  Kälarne, Ånge, Nyhem, Gällö,  Stugun,  Näsåker, Myckelgensjö, Tomte, Torsåker, Timrå, Indal, Matfors, Ilsbo, Rengsjö, Alfta, Långhed är några av orterna. Bara namnen gör en glad. Miljöer och landskap är emellanåt vackra till tårar. Nu kommer några blogginlägg med bilder från resan, inte alltid i kronologisk ordning.
resa18
Stannade till vid Bortomåa, Fågelsjö gammelgård, mellan Los och Sveg. Här är en ekonomibyggnad som fått nytt pärttak, ny handspäntad takspån.
resa16
En klunga uthus där intill, samtliga med spåntak.
resa17
Huvudbyggnaden sedd från vägen, den fina farstukvisten får ni googla för att se (om ni inte varit där). Anlände efterstängningstid, som tur har jag varit här ett par gånger tidigare och sett interiörerna. Fågelsjö gammelgård ingår i världsarvet Hälsingegårdar.
resan52
En annan bondgård i Hälsingland, Nygårds i Vängsbo. En parstuga (därav den smala bredden) från 1786 som senare byggts på en våning med högre höjd och dessutom fått en präktig tempelgavel.
resan26
Hembygdsgården Västerby i Rengsjö, en favorit jag skrivit om tidigare. Här finns tekniska lösningar som inspirerar.
resan25
Kan man formge ett mer egensinnigt tak över en entré?
resan28
Slipstenar fascinerar mig med sina olika tekniska lösningar.

resan19
Världsarvet hälsingegården Pallars ligger i Långhed och är privat bostad. Visning en gång dagligen och jag kom förbi vid fel tidpunkt så det blev fotografering endast från grinden. Uppmärksammade att mangårdsbyggnad samt ena flygeln hade tegelimiterande röd plåt på taket. Va? Okej då, världsarvet Lule Gammlestad har svart trapetskorrugerad plåt på många kyrkstugor. Närheten till NJA och Plannja förklarar den saken, kanske kan det där kallas lokalt material :-) Men här?
resan20
Världsarvsgården Jon-Lars ligger också i Långhed. Två bröder lät bygga denna gemensamma dubbelbostad vid 1800-talets mitt. Nu i privat ägo i rakt nedstigande led om jag förstod rätt.
resan21
En mäktig mangårdsfasad med många fönster vilket gav status. Endast fem rum visas. Nuvarande bostadsytor är moderniserade.
resan23
Bottenvåningens ena kök som bevarats intakt. Inspirerande. Dörren står öppen till morfarskammaren.
resan24
Övervåningens ena gästrum har stiliga väggmålningar. Den andra broderns gästrum är tapetserat enligt franskt mode. Två bröder, två smakriktningar.
resan22
Farstukvisten målades denna försommar enligt guiden. Den högra dörren är förbyggd invändigt och används inte. Tröskeln ser ni är nött av många års passager genom högra dörrbladet. Med tanke på min svaghet för nötta trösklar med patina anar ni kanske att jag starkt ogillar att tröskeln målats. Den kommer ju inte att nötas mera. Det ser för fint ut. Risken finns att hälsingegårdarna blir för ”väl” omhändertagna.

Det här var några hälsingegårdar jag såg i sommar, varav tre ingående i världsarvet Hälsingegårdar som är totalt sju stycken. Gården Erik-Anders i Asta, som även den ingår, har jag skrivit om här. Det är inte helt lätt att få info om dessa sju gårdar och deras öppettider, kanske för att de ligger i olika kommuner. Men här finns en site. Jag anar att man inte heller vill ta uppmärksamhet från alla andra vackra och intressanta hälsingegårdar, som ”bara” är just hälsingegårdar, för att leda alla besökare till världsarven. Rätt tänkt. Längs Stora Hälsingegårdars väg i Ovanåkers kommun finns de två ovanstående gårdarna men även många fler bondgårdar samlade. Vägen löper genom ett underskönt jordbrukslandskap.
resan27
Det är svårt att finna bra matställen när man är ute och åker ifall man inte förberett sig och läst på. Pizzerior finns det många av, varje liten ort verkar ha minst en. De är förstås inte att förakta men blir lite enahanda. Helt klart är det är invandrarna som håller landet levande genom att driva matställen på småorter.  Albertina i fiskeläget Skärså är en säker sommarrestaurang om man nu är i närheten av Söderhamn. Jag tog en specialtallrik med varmrökt röding, pepparlax, strömmingsflundra, sotare och kokt potatis. Hur gott som helst!

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Hälsingland. Mellersta Norrland – 1

  1. Det var en ordentlig roadtrip! Och så mycket fina hus du har hunnit med.

    Gilla

  2. Det här är ju verkligen svensk landsbygdshistoria, som alla borde få se och lära av, hur människor levt tidigare. Får jag också rekommendera, trots mycket långa avstånd, ett besök i Martin-gården, Nybyn i Överkalix, ett fantastiskt gårdsmuseum.

    Gillad av 1 person