Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kila bort

4 kommentarer

Finns det något mer enkelt utformade hjälpmedel inom byggnadsvården än träkilar? Här en bild från då salens fönsterfoder togs bort tillfälligt.
kila bort foder
Så många dörr- och fönsterfoder som har lossats på här i huset med hjälp av kilar. Lossats försiktigt för att senare spikas på plats igen efter pappspänning av väggarna. Här i huset är snickerierna fästa med klippspik, vilket gör att de lossar lättare än om de vore spikade med trådspik. Klippspiken är konisk till sin form och det underlättar att få ut dem ur spikhålet än trådspik.

Här finns att läsa:
Lite mer om klippspik
Och om tillverkning av trådspik

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Kila bort

  1. Det er en kunst å få ned slike flotte lister uten at de tar skade. Her er alt spikret med trådspiker og det sitter meget godt. Har dessverre klart å ødelegge noe selv om jeg har tatt det pent, men med trelim og tvinger blir det reparert og gjenbrukt. Gamle bygningsdeler er så mye vakrere enn nye. De har en del fine profiler fortsatt, men alt er jo ferdig spraylakket. Ser ut som om de er av plastikk. Jeg vil heller ha rent tre så kan jeg male selv. Alt må derfor bestilles.

    Gilla

  2. Jeg bare elsker malt tre hvor man kan SE at det er brukt pensel.

    Gilla