Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Säfstaholm

2 kommentarer

MrsUniversum kollar in badrum. Här på gården ska vi så småningom bygga ett eget.
toa5
toa2
Detta är badrummet på Säfstaholms slott, Vingåkers kommun. Ett sekelskiftesbadrum med rymd och ljus.
De vita avloppsrören av plast är nutida. Jag skulle inte ha gjort de sentida tilläggen med samma val som de som gjorts (förtydligande tillägg: det gäller tvättställ, rördragning, papperskort, handdukshållare och speglar. Så sitter det en lysrörslampa där ovanför kaklet som jag inte skulle ha valt. Det är trots allt tur att den inte fästs in i den kaklade ytan med hål i kakelplattor som följd). Men badrummet är magnifikt som helhet. Skimrande ljusgrönt kakel, några plattor med relief som bildar vackra, sirliga kransar, sockelkakel med profil som fogats ovan släta vita plattor vilket ger behövlig och förnäm känsla till det höga rummet. Upptill en avslutande vit kakellist. Klinkergolv med diskret kulör där varannan platta har diagonalspår som ger halkskydd men även ett svagt mönster. Det fristående gamla badkaret får ni åka dit för att se :-)
toa3
toa1
toa4
Avslutningen av kaklet vid fönstret väcker mitt gillande.
Säfstaholm-trädet
Om man åker till Säfstaholm kan man inte låta bli att söka upp moderträdet till Säfstaholmsäpplena. Jag har besökte det tidigare men utan kamera, för Halvan var det första gången. Det var trevligt att presentera detta kulturminne för honom, särskilt som vi har en avkomma på vår gård :-)
Så här står det på skylten intill det gamla äppelträdet:

KULTURMINNE

Moderträdet till Säfstaholmsäpplet

På den plats där moderträdet till Säfstaholmsäpplet nu står var under 1800-talets första hälft en fruktträdsplantskola anlagd.

Trädgårdsmästaren C.F. Rydström beordrade en dag sin parkmästare ”Bernstuge Olle” att hugga bort överåriga, resterande träd i plantskolan, arbetet övervakades av trädgårdsmästaren själv.

När Olle hade satt yxan till roten på detta träd ropade plötsligt Mäster: Stopp Olle! En frukt som ramlat till marken var av så god beskaffenhet att trädet blev sparat för framtiden.

Från detta träd har sedan Säfstaholmsäpplet fått sin spridning, inte bara i Sverige utan även till grannländerna.

Året för upptäckten av Säfstaholmsäpplet var 1851.

Trädet fridlystes 1921 (och försågs med en metallplatta som anger att det är skyddat enigt lag.) Upptäckten skedde vid en tidpunkt då den riksbekante ”Blinde Excellensen” greve Gustaf Trolle Bonde var ägare till Säfstaholm och då park och trädgård upptog en areal av 52 tunnland.

Vingåkers kommun/Länsstyrelsen

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Säfstaholm

  1. For en herlig grønnturkis farge. Har noen slike fliser liggende i kjelleren. Noen hang på veggen og noen var kommet ned da jeg kjøpte huset her. Nå er de trygt lagret i kjelleren. Tror kanskje de havner på et bad når det skal fikses. Badene i dag har bare vinyltapet i flere ulike utforminger. Tror de har blitt utvidet etappevis. Før var det både trapp og spiskammer der badene er nå. Det ene skal få bli spiskammer igjen, det andre skal fortsatt forbli bad, men i en oppusset variant. Tror det blir en ganske billig variant med pärlspont på veggene, dusjkabinett og vanntett vinylgulv. Har ikke så mange fliser, men de kan passe over vasken. Ikke helt min farge, men man venner seg til mye som er gammelt og originalt. Pussig hvordan ”grufulle” farger man aldri ville velge selv bare passer perfekt i det rommet/huset man fant dem.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.