Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Liten återställare

4 kommentarer

villa 1907
Entréfasad i skala 1:50 med planritning som skymtar under. Uppe till höger ett äldre fotografi av den då nybyggda villan.

I julveckan avslutade jag ett trevligt uppdrag. Att återföra entréerna till en villa från 1907 till sitt ursprung. Men trapporna till huvudentrén och köksingången var omgjorda och gjutna i betong på 30-talet. Det var inget stort projekt men detaljerat ritat då jag gjorde noggranna anbudshandlingar dvs. ritningar och arbets- och materialbeskrivning som entreprenörer kan räkna på utan att extraräkningar ska komma i efterhand. Ritningarna var i skalorna 1:50, 1:10 och 1:1.

Det här var ett trevligt arbete eftersom villan både in- och utvändigt var i väldigt gott skick och skötts väl av de nuvarande ägarna i några decennier.  Nu ska de återfå sin sekelskiftesstil. Ingen blir gladare än jag av insiktsfulla fastighetsägare. Som dessutom vårdat sitt hus långt innan ”byggnadsvård” blev lite av allmängods.
räcke 1907
Ett av ursprungsräckena fanns kvar på den tidigare solverandan mot baksidan och vattnet, det var bara att mäta upp och sedan få till en anpassning till de nya räckena.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “Liten återställare

 1. Ibland är en del jobb mycket roligare än andra.

  Gilla

 2. Hej!
  Läser emellanåt din blogg med mycket nöje, tack för att du skriver och delar med dig av tankar och lärdom. Får man fråga om ifall du har en egen arkitektfirma med inriktning byggnadsvård? Erfarenheter kring detta? Är själv arkitekt som drömmer om att i framtiden driva ett dylikt företag. Hälsningar /Linda

  Gilla

  • Hej Linda, javisst har jag egen arkitektfirma som egenföretagare. Är restaureringsarkitekt och företagets inriktningen är vidare än byggnadsvård – jag arbetar med vårt byggda kulturarv, ofta kulturhistoriska byggnader som är skyddade. Det föll sig helt naturligt att köra igång egen verksamhet då jag flyttade från Stockholm och ut på landsbygden/landsorten.

   Om du kollar under rubriken ”HEJ” överst på bloggen finns en länk till min hemsida. Jag lade ut den först i november 2014. Det jag saknar mest med att arbeta ensam är avsaknaden av fikakompis/-ar och bollplank. Annars ångrar jag inte valet. Lycka till! (Vill du ha mer kontakt tar vi det via mejl.)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.