Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Utflykt

4 kommentarer

vedabron2
Högakustenbron invigdes december 1997. Hängbrons totala längd är 1 800 m, pylonernas höjd ovan Ångermanälvens vattenyta 189,5 m, segelfri höjd 40 m.

Vid norra landfästet börjar Höga-Kusten, det landskap som sedan år 2000 tillhör världsarven. Världsarvet sträcker sig ända till Skeppsmalen på Skags udde utanför Örnsköldsvik. Där finns landets enda surströmmingsmuseum där man lätt vidgar sina kunskaper i denna, numera norrländska maträtt. Men syrning av mat är ett urgammalt koncept för bevarande utan frys. Där framgår även att de som hade fiskevatten längs kusten kom långväga ifrån. Från min lilla stad i Mälardalen kom fiskarna farande i sina båtar ända hit upp under medeltiden, ja kanske ända från vikingatiden, och framåt till 1700-talet. De var borta i månader och byggde enkla hus vid stranden där de övernattade. Så kunde fiskarlivet vara då.
skuleberget
Skulebergets grotta nämner Kerstin Ekman i Rövarna i Skuleskogen. Klättra upp till den men vänta till barmarkstid, det är väldigt brant men jag tyckte det var värt besväret. På vintern är skidbacken i gång med toppstuga och lift från andra sidan berget. Höga Kustens Naturum ligger vid bergets fot. Hela det vida Höga kusten-landskapet i Ångermanland med sina branta nivåskillnader, röda rapakivigranit, fiskelägen, småorter, kulturminnen och intressanta öar är väl värt en semestertur. Fiskelägena här är inte alls lika exploaterades som i Bohuslän. Här är grant och intressant!
800px-Sandö_Bridge_Sweden_wikipedia
Åker man bil är det värt att ta Sandöbron från 1940-talet i ena riktningen. Sandöbron över Ångermanälven, är en bågbro av betong. Foto från wikipedia. Norrland är fantastiskt!!!

 .

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “Utflykt

  1. Så fina bilder!

    Gilla

  2. Vacker bild på Högakustenbron… smått illusorisk…

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.