Den här ladugården från 1920-talet hotas av rivning då fastigheten är såld och de nya ägarna vill exploatera egendomen, stycka av tomter och bygga ett stort antal friliggande bostäder. Visst, byggnaden är helt obetydlig i det större sammanhanget men ett landmärke för närboende. Sakta men säkert utarmas landsbygden på äldre ekonomibyggnader. Det är dessa gamla ekonomibyggnader som lever farligt över hela vårt land. Några personer har lämnat in synpunkter på detaljplanen, en av dem är jag. Brukar ni engagera er i kommunala frågor?
.
09/01/2015 kl. 14:39
Känner till den vackra byggnaden som ligger vackert i det gamla jordbrukslandskapet.
Tråkigt när det man inte inser kulturvärdet och behåller pärlor som denna.
//Roxnäs-torparen
GillaGilla
10/01/2015 kl. 16:04
Urtrist är vad det är Tomas! I det småbrutna jordbrukslandskapet lever hus och även jordbruksverksamhet väldigt farligt, rivning och nedläggningshot finns ständigt bakom hörnet.
GillaGilla
09/01/2015 kl. 18:19
En väldigt fin ladugård som det skulle vara oerhört tråkigt om den jämnades med marken! Jag är glad att du och andra engagerar er för att den ska vara kvar.
Är det inte brist på fantasi att riva hus? Om byggnaden inte behövs som ladugård kan man kanske hitta någon annan användning utan att förstöra den? Eller är det bara girighet för att få ut maximalt med pengar genom att stycka av allt till tomter?
Själv har jag aldrig engagerat mig i någon kommunal fråga eftersom det inte har varit någon som legat mig tillräckligt nära. Men när vårdcentralen i byn hotades med nedläggning hade jag nog gått in i kampen om det inte redan funnits flera aktiva och drivande personer.
GillaGilla
10/01/2015 kl. 16:06
Jo Annika, du har rätt. Brist på fantasi. Visst skulle denna byggnad kunna nyttjas på något sätt av de tjugotal villor som planeras.
GillaGilla
18/01/2015 kl. 17:34
I agree that it would be a pity if the beautiful barns and other ekonomibyggnader will decay and disappear from the Swedish landscape. I think it is inevitable because a lot of the old barns do not meet the modern standards or are of no use when the farming activities have stopped. These are massive buildings to maintain, so who will be prepared to pay for that in the long run? To prevent expensive renovations it is important to keep certain parts in good condition, e.g. the roof. May be a new theme for the byggnadsvårdsförening? Behålla hela gården: förebygga ekonomibyggnaders förfall.
GillaGilla
19/01/2015 kl. 10:25
Ingen blev gladare än jag om ett tema om ekonomibyggnaders bevarande kom upp på tapeten. Att många olika typer av ekonomibyggnader hamnade på ”gula listan”. Det är ju det en stor del av mitt bloggande går ut på… att se värdet i äldre uthus.
GillaGilla
19/01/2015 kl. 11:20
Kämpa för att bevara, den ser ju så bra ut i sitt ytskick. Står rak och ståtlig på sin plats.
GillaGilla
19/01/2015 kl. 11:29
Ja Maarit, jag använder min demokratiska rättighet och har lämnat synpunkter på detaljplanen. Ekonomibyggnaden skulle, om vilja finns, kunna integreras i planen. Tack för att du kommenterade!
GillaGilla
15/11/2018 kl. 18:35
Hur gick det? Hoppas detta fina inslag i miljön är kvar. Och hur vet ni att den är från 20-talet? Tycker den känns något årtionde äldre.
Och ja, man ska alltid försöka påverka kommuner att göra rätt.
GillaGilla
15/11/2018 kl. 20:14
Lagården revs under senhösten 2018.
I Planbeskrivningen tillhörande detaljplanen står bl a att läsa:” Kulturmiljövärden –
De befintliga byggnaderna har ett visst kulturhistoriskt värde som byggnader men sitt största värde som en del av Mälby gård. Det går än idag att spåra områdets tidigare historia i bebyggelse/bebyggelselägen, åkrar och vägar. ” Foto på ladugården med bildtext: ”Ekonomibyggnaden från 1920-talet”.
Stadsantikvarien har varit delaktig i planbeskrivningen så jag förmodar att hon gjort research och kommit fram till 1920-talet som byggår för den vackra ladugården. Och att den kan rivas.
Här finns en bild på vad som ska ersätta ladugården: https://mittuniversum.files.wordpress.com/2018/11/radhus-istf-lagc3a5rd.jpg
GillaGilla
16/11/2018 kl. 17:00
Tragiskt. Det blir allt färre kvar av denna förr så viktiga byggnadstyp som betyder så mycket för landsbygdens kulturhistoriska identitet. Oavsett hur omgivningen förändrats så bör man kunna lämna spår av detta.
Jag kan säga att bara utifrån hur byggnaden ser ut så betvivlar jag underlagets uppgift om att byggnaden skulle ha varit så ung som från 20-talet. I alla fall utifrån de jag känner till uppförandet av. Kanske var den som byggde denna, eller orten, mer traditionell än på andra håll, men då borde det ha påpekats för utformningen är inte utmärkande för 20-talet utan tiden före. Jag dristar mig till att säga att 1920 kan vara möjligt men 1929 helt uteslutet.
Trevlig sida. Keep it up!
GillaGillad av 1 person