Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

104 års jubileum idag den 21 november

6 kommentarer

Nu vet vi exakt datum för inflytt i bostadshuset genom sökning i arkiven. Jodå, det var idag för 104 år sedan, alltså den 21 november 1910, som huset stod klart.  Då flyttade familjen in här i det nybyggda huset. Det var jättetrevligt att få veta. Först hade ladugården byggts, den byggdes några år innan . Under tiden bodde familjen kvar i den lilla staden där fadern hade åkeri med hästskjutsar.

1911 Nybyggt universum vintertid Nyinflyttat.

Familjen bestod av pappa Fredrik född 1863

mamma Augusta Charlotta född 1857

med ungdomarna

Agnes, 21 år (född 1889)

David, 19 år (född 1891)

och Berta, 16 år (född 1894)

Sen har arkiven berättat att med hit till Universumet följde en liten 4-årig pojke som hette Lars Gustaf Valter Larsson. Han var född i januari 1906. Han och hans föräldrar var grannar till familjen inne i den lilla staden. Så dog pojkens mamma den 28 december 1909 och pappan stod ensam med fyra barn. Under några år bodde pojken här i det hus som numera är vårt innan han flyttade tillbaka till sin pappa den 1 december 1913. De här uppgifterna har maken fått fram genom att spana i kyrkböcker och det visar hur familjeomsorgen fungerade innan socialförvaltning inrättades i kommunerna. Att släktforska ger många allmänbildande aspekter på hur samhället har fungerat under olika tider.

För övrigt har vi fått veta ytterligare mer om människorna här. I september hade lokaltidningen ett litet reportage från vårt Universum. Dagen därefter ringde telefonen och en okänd kvinna presenterade sig och berättade att hon kände igen gården i reportaget och berättade att hon kände till en del om människorna som levat här. Vi bjöd hit Ingrid 79, hon kom med gamla fotografier och plötsligt vet vi än mer om livet som levdes här. Att få kunskap genom nu levande personer är oslagbart och ovärderligt!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “104 års jubileum idag den 21 november

 1. Så roligt att veta så mycket om huset och familjen! En levande historia och inte bara ett ”fint hus”.
  Det ger mig en ny påminnelse om att jag ska dokumentera det jag vet om min familj och gård innan det blir för sent.

  Gilla

 2. GRATTIS på 104-årsdagen! Från 100-åringen…
  http://sunebroman.blogspot.se/2014/06/grattis-huset.html

  Gilla

  • Hej Sune, tack för gratulationen och grattis tillbaka! Tittar gärna inpå din välskrivna och välfotograferade blogg där både husrenovering och landskapsvård finns med. Tummen upp!

   Gilla

 3. Vilken skatt att få veta allt det!!! I vilket arkiv fann ni när stugan, förlåt, ert Universum var byggt och inflyttningsklart?

  Gilla

  • Hej Susanne, i kyrkoarkiven närmare bestämt församlingsboken som den heter här under tidigt 1900-tal. Tidigare fanns husförhörslängder och flyttböcker där flyttar antecknades.

   På folkbiblioteken finns möjlighet att forska i kyrkböcker, oftast både i digitala arkiv (nationellt) och med mikrofilmer (oftast för kommunen/församlingen). Men det finns fler möjligheter än så att komma åt arkiven.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.