Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vindtäta med kalkbruk

5 kommentarer

Vi fann att vårt kök hade ytterväggarna tätade på insidan med kalkbruk då vi började ombyggnaden. Det var 2004. Här var alltså inte lerklinat som det var i andra rum här i huset.
vindtätning5
Så här såg det ut under tapeten. Några sprickor fanns men putsen satt bra, det var bara i ett hörn som vassmattan syntes lite. Alla ytor dokumenterades innan jobbet började för minnet är kort som alla vet.
vindtätning2
Vi pratade med muraren som i samma veva hjälpte oss med murstocken och undrade om han kunde täta sprickorna. Hörnet med vassmattan putslagade han men i övrigt sa han:  Äh, det fixar ni själva. Han lämnade en rulle kalkbruk efter att ha putsat murstocken och det använde vi. I det här hörnet med lagade putssprickor står numera diskbänken.
vindtätning3
Sprickorna är lagade. På jämna avstånd fanns reglar som använts att dra rivbrädan mot för att få putsen jämn. Reglarna användes sedan till att spika fast pappen i, spännpappen som sträcktes då den torkade och blev ett perfekt jämnt underlag för tapeten.
vindtätning6
I hörnet där två ytterväggar möts hade en del kalkputs fallit ner så vassmattan var synlig.
vindtätning1
Fönsterfodret togs bort och papp kom att spännas in mot fönsterkarmen som förr, där fanns ju fäste för spikarna/nubben.
vindtätning4
Här är ytan lagad och därefter pappspänd, pappen har ännu inte torkat och slätats ut helt.
Vi sparade tapet o papp på resten av den här väggen som syns i fonden (tapeten syns under fönstret) och pappspände ovanpå utan att ha tittat till putsytan. Bara för att den gamla tapeten ska få vara kvar till nästa generation byggnadsvårdstalibaner tar över ;-) Det var så trevligt för oss att finna gamla tapeter och orörd puts under 70-talets skivor. Kanske finns det andra i framtiden som blir lika glada åt gammal orörd byggteknik som vi.
köket1sv-v
Så blev det.
köket1
kök2sv-v
köket2
Kalkputsen gör nytta som vindtätning och som underlag för glasmosaiken. Skulle vi ha knackat ner den hade vi gjort en hel del onödigt arbete och enbart en pengaförlust. Glada är vi för vår kalkbrukstätning. Och MrsUniversum fick lära sig något nytt om äldre byggteknik :-)

Då jag skrev om tätning med lerklining på insida väggar fick jag en kommentar från Varghedens islandshästar som berättar att två cm lerklining motsvarar 10 cm mineralull vad gäller isoleringsförmåga. Di gamle visst vad de gjorde!!! Kalkbruk torde också ha bra isoleringsförmåga. Undrar varför man valde den dyrare kalken här i köket jämfört med den billigare leran i andra rum?

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

5 tankar om “Vindtäta med kalkbruk

 1. Jag har nog aldrig sett kalkbruk på innanväggar i boningshus förut. Kan det ha funnit något hygieniskt tänk med det – att man inte gillade tanken på att lerklina i köket även om det skulle tapetseras över? Eller också hade man över från något ladugårdskalkning som riskerade att bli dåligt och borde användas?

  Jag antar att det spruckit i hörnet för att väggtimret rör på sig lite mellan årstiderna?

  Otroligt tjusigt blev det. Förresten, har du ny kamera eller har du blivit ännu skickligare fotograf? Bildkvalitén har fått sig ett lyft. Det här blir bra råvara för boken du skriver om några år… :)

  Gilla

  • Jag har som sagt inget svar. Hygieniska skäl – varför inte??? Man kalkade ju lagården invändigt varje sommar för renhetens skull, ohyra trivs inte med kalk. Men då var det kalkfärg eller kalkvatten det handlade om, inte ett tjockt lager kalkbruk varje år. Skulle vilja hitta mer om detta i byggnadsvårdslitteratur eller hos friluftsmuseerna.

   Jo, huset har rört sig och ytterhörnet tagit stryk då byggnaden satt sig. Vi är dock förvånade över att putsen satt så bra, ingen bom puts, trots stora skevheter och lutande golv. Vi trodde putsen skulle ramla ner av sig själv då det stod klart vad som fanns under papp och tapet. Men icke! Elastiskt material det där!

   Ny kamera – nej. Har förstås blivit mer van vid den, men kompis med min Sony Nex blir jag aldrig.

   Gilla

 2. Ni har ett så vackert kök!

  Gilla

 3. Precis sådana tak har vi flera stycken. De flesta dock förstörda genom att någon roat sig med att klistra vävtapet på dem. Och inte precis slätt heller, om man säger så.

  Gilla