Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vedspisens vattentank

6 kommentarer

Jag tycker det är härligt att elda i vedspisarna våra. Det ger en skön värme och ett fint sprakande. Att koka kaffe där är inte heller dumt. Ja, även laga mat ibland.
tank2
Till vardera av vedspisarna här hör en vattentank av koppar. Den är ett minen från den tid då varmvatten inte kom ur kranen vid diskbänken. En bra anordning då (tanken är förtent invändigt) men inte behövlig idag.
Tank1
Då vi inte använder varmvattnet ur koppartanken numera är det risk att vattentanken spricker av värmen från elden om den är tom. Förut fyllde vi på vatten då och då eftersom det dunstar.
tank3
Numera har vi fyllt den med sand som utjämnare av värmen. Det är enklare så. Ett tips till den som inte kommer ihåg att fylla på vatten och inte löst det hela redan.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Vedspisens vattentank

 1. …och att bara rågbröd!!! Svärmors rågbröd är det godaste som finns, inte alls samma sak i vanlig ung. Jag väntar ivrigt på att få baka i vårt blivande hem sen också!

  Gilla

 2. Vi har lagt tegelstenar i ugnen på vår vedspis för att hålla kvar värme en stund. Jag är väldigt förtjust i vår vedspis, men jag tycker inte den värmer upp så jättemycket mer än sig själv. Orkar man hålla på att mata den så är det ett suveränt ställe för långkok. Eller för att hålla maten lite varm till en buffé.

  Gilla

  • Behöver man inte baka kan det vara bra att magasinera värmen med stenar i ugnen. Spisen är mer för mat och bak än för uppvärmning. Den behövdes även på sommaren och då var det bra att den inte värmde så mycket.

   Gilla

 3. Fiffigt. Själv har jag en elektrisk ångbildare som pytsar ut ett par liter vatten i mitt rum om dagen då vintern är som hårdast. Den här skulle ju vara roligare att äga tycker jag. Ständig tillgång till tevatten om inte annat.

  Tillägg: Jag fick via besök tag i ett kilo kokkaffe, så här skall återupplivas barndomsminnen (gammelmorfar hävdade alltid att kokkaffe var det enda som dög något till) och kanske frälsa någon japan på detta underliga nordiska dryckesverk.

  Gilla

  • Åh, din kommentar gör att jag minns barndomens oglaserade smala keramikkärl som hängdes på kamflänsradiatorn och fylldes med vatten som förångades. Så praktiskt.

   Kokkaffe den bästa är av alla jordiska drycker! Njut så länge det varar :-) Så specifik dryck för en liten del av världen. Här i Sverige förstår jag att det betraktas som specifikt norrländskt numera. Men så har det verkligen inte varit. Här i Sörmland stod kaffehurran på vedspisen lika väl som i norrbottniska Pajala.

   Gilla