Blomma kruka!

Det är ett elände :-)  Ja alltså om man vill ha krukväxter på fönsterbrädan i äldre hus med den typ av fönsterbrädor från förra sekelskiftet som finns här. Krukorna får inte plats då huset vinterbonats och innanfönstren skruvats på plats.
fönsterbräda6
Så här blev det efter att ha satt dit en ny bräda. Nu ser det ut som på bilden ovan i salen. Jag vill inte ha konsoler och inte heller förstöra den profilerade brädan som finns där sedan tidigare genom att hyvla bort profilen.
fönsterbräda7
Så här var läget – helt omöjligt att placera en blomkruka på fönsterbrädan efter att innanfönstren satts på plats för vintern. Detta är en vanlig lösning från  husets byggår. Fönsterbänken/fönsterbrädan har profilerad framkant.  Den springer ut så pass att fönsterfodret står på fönsterbänken.

Okej, förr hade man inte krukväxter här, man hade separata blombord och piedestaler som tog upp golvyta (som också används av MrsUniversum). Men rummen här är små och vill man försöka sig på att ha krukväxter underlättar det om de kan stå på fönsterbrädan.

Här inne i salen, där vi håller lägre temperatur än för övrigt, klarar sig ”mormorsväxter” lättare, alltså gamla tiders krukväxter. Det är centralvärmen med radiatorer under fönstren och högre och jämnare temperatur än förr som gör att många växter otrivs eller dör under vinterhalvåret.
fönsterbräda2
På det här sätter går den profilerade originalbrädan fri från ingrepp förutom där den skruvas fast. Inga konsoler stör utseendet.
fönsterbräda8
Den nya brädan avpassades i längd och formsågades i ändarna. Den målades sedan med samma linoljefärg som fönstersnickerierna och fick torka.
fönsterbräda9
I brädan borrades sedan fyra genomgående hål. I dessa placerades spikar, vi såg till att brädan kom i rätt höjd och drämde till lite med en hammare. Men bara så pass att det blev märken på originalbrädan. Därpå borrades hål vid dessa märken i den fasta brädan. Gissa om det var kärnvirke i den, jojomensan…
fönsterbräda4
Den nya brädan skruvades fast med försänkta stjärnskruvar av rejäl dimension och sitter med distanser mot den väggfasta och profilerade originalbrädan. Det svåraste är att borra helt horisontellt. Då är det bra att vara två: den som borrar håller koll uppifrån, den andre från sidan. Det hela är reversibelt, dvs det går att ta bort utan att något är förstört. Det är en princip som för närvarande gäller inom restaureringskonsten.
fönsterbräda3
Engwall & Claessons linoljefärg Credo med specialbruten kulör som köptes på Ringvägen i Stockholm 1997.  Den 5-litersburken räcker än och går fortfarande att använda!!! Lättsammare och hållbarare färgsort får man leta efter. Inget problem med skinn bara man täcker ytan med lite linolja.

Nu återstår bara att spackla igen skruvhålen med linoljekitt och bättringsmåla med den Universumgröna färgen. Klart!

.

6 reaktioner till “Blomma kruka!

  1. Mycket händigt. Själv är min enda minnen av liknande fönsterbrädor att jag slog huvudet i dem när jag var liten och att katterna tyckte om att välta ner blomkrukorna som stod på dem. Kanske att dina husdjur är bättre tuktade?

    Gilla

    1. Haha, då var du allt bra liten :-) Det bästa med den här fönsterbrädan är att den kan avlägsnas utan att det blir märken – profileringen kommer fram igen i sådana fall.

      Katten har hittat sina platser på soffa och sittbänk. Och på vintern på ena fönsterbrädan i köket ovanför radiatorn. Där trivs inga blommor vintertid i den torr luften så katten har brädan helt för sig själv. Salen är inte ett rum för katter ;-)

      Gilla

  2. Vilken bra idé! Funderat på hur jag ska kunna sätta upp ett par fönsterbrädor i min gamla stuga utan att behöva använda konsoler och japp detta sätt blir ju perfekt! :)

    Gilla

Kommentarer är stängda.