Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett användbart minne

1 kommentar

Denna virkade rundel är ett minne av Flory och hennes Tore. De brukade komma hit en gång per år för att plocka fläderblommor till saft. Hon kom med färdtjänst, han kom cyklande.
antimakass
Vi fick en duk av dem för många år sedan och sedan dess har den fått agera ”antimakass” på schaggsoffans armstöd. Så schaggtyget inte blir så nött, fett eller solblekt.

Antimakass eller antimakassar är en mindre tygbit som används på stoppade möbler som skydd mot fettfläckar från håret. Namnet kommer av att den hårolja som användes när anordningen kom i bruk under 1800-talet var makassarolja. Se Wikipedia.

Foto nedre bilden: Gunilla Welin
På armstödet utanför bild finns den virkade rundeln. Armstöden är fällbara i flera olika lägen så man kan ta sig en liten tupplur om så önskas.  Då är det bra med en antimakass.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Ett användbart minne

  1. Här lär man sig något nytt vid varje besök! Jag har många minnen av änklingar som struntade i antimakassen när hustrun gick bort och lämnade ståtliga fettfläckar efter sig på sofforna, till kvarlevande släktingars förtret. Jag antar att du och maken har gjort upp om antimakassens fortsatta användande komma vad som komma skall?

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.