Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lantbrukets byggnader

Lämna en kommentar

Byggningabalken från år 1734 beskriver vilka byggnader en gård skulle bestå av.

Huru å tomt skall bebyggas
Tomt ska byggas till mangård och ladugård. I mangårdsbyggnaden skola vara stuga med förstuga och kammare, så ock gäststuga, där gården så stor är, källare, visthus och sädesbod, redskapshus och hemlighus, port och lider.

Tarvar bonden flera hus; bygge sig till lägenhet det bästa han gitter. Ladugården bygges särskilt ifrån mangården, och där skola vara stall, fähus, fårhus och svinhus med nödiga foderrum, så ock loge och lador, eftersom gården är stor till. Badstuva eller mälthus skall ock byggas så ock ria, där skog är, ock de avsides sättas.


Bilden visar Myckelgensjö gammelgård, Anundsjö socken, Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län.
gården Skeppehult ev Svinhults sn. Östergötland. Foto AC Hultgren
Gården Skeppehult (?), i Svinhults socken i Östergötlands län. Foto A C Hultgren 1915.
August Christian Hultgrens bildskatt hittas HÄR.


Uthus vid Smedstorps dubbelgård, Norra Vi socken, Ydre kommun, Östergötlands län. Foto Jörgen Auer. Bilden finns här.

Det blir många små Frigebodar och Attefallshus det där. Men byggnaderna var timrade på 1700- och 1800-talet och så mycket mer enhetliga än alla de bodar av olika form och färg som kan köpas komplett idag. Mångfald av utbudet är inte alltid av godo, åtminstone inte för att nå en harmonisk enhet. Här i Universumet är vi måna om att behålla ekonomibyggnaderna för att inte utarma landskapet och ändra gårdsmiljön, alla är målade med slamfärg. Uthusen omsluter gårdstunet så behagligt. Men hur ofta ser man inte rivna uthus och ett dubbelgarage uppfört i dess ställe.

Här är uthusen placerade i rät axel från bostadshuset, som flyglarna till en herrgård, vi befinner oss ju i Sörmland. Utöver bostadshuset finns här:

bykstuga – nu tvättstuga
drängkammare – gäststuga
magasin för tröskverk och kornsäckar – nu förråd, redskapsförvaring och ”festlokal
hönshus/svinstia – nu arbetsateljé
traktorgarage – bilgarage
utedass – utedass
redskapsbod – redskapsbod
mjölkrum – vintervärmt arbetsutrymme
lagård – ”verkstad
loge – förråd
På platsen för det nya uthuset stod förr ett vagnslider  som revs på 1970-talet och ersattes av ett plåtgarage som revs för några år sedan.
uthus
Nytillskottet längst till höger. Drängkammare och tvättstuga till vänster.

Vi blir färre och färre som bor på landsbygden. Redan idag bor hälften av jordens befolkning i städer och om 40 år beräknas siffran vara 70 procent. Även i Sverige. Hur blir det då med alla dessa överloppsbyggnader utanför städerna? HÄR syns några av de äldre ekonomibyggnader som ännu finns kvar  i Universumets närhet. Och vilket inlägg här på bloggen tror ni har fått flest kommentarer? Jo detta: Lada. Men hallå! Vaddå lada?

Lantbrukets byggnader – hur man vårdar sina hus  går att ladda ner digitalt. Den utmärkta skriften är producerad långt i norr men har mycket att ge alla med gamla ekonomibyggnader.

Från Sörmlands museum går det att rekvirera Lantbrukets byggnader – bebyggelse på den sörmländska landsbygden för 50 kr.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s