Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Självklar arkitektur

7 kommentarer

Vilket himla hallå det var bland restaureringsarkitekterna 2002 – får en ny byggnad se ut så här i närheten av ett nationalmonument?  Ja, det får den.
ornässtugan18
Här i Ornäs finns idag ett café med besökscentrum. Byggnaden med bekvämlighetsinrättningar syns där borta vid sjön.
ornässtugan2
Här kan man sitta ute under bar himmel, ute under skyddande tak med uppställda portar som bildar små chambre separée.
ornässtugan17
ornässtugan16
Eller sitta inomhus och utöva barhäng och samtidigt spana in Ornässtugan en bit bort. Här finns också souvenirer och litteratur att inhandla.
ornässtugan1
Det enda som verkade vara en liten miss är att dörrstängaren till ingången på gaveln satt lågt på insidan med risk för långa personer att slå i huvudet. Genomtänkt idé är att byggnaden kan stängas till helt under vinterhalvåret och utrymmet mellan fönstervägg och den brädvägg som bildas av stängda luckor blir till förvaringsutrymme för utemöblerna.
ornässtugan15
Med bredsidan mot sjön ligger förråd och faciliteter (wc för rörelsehämmade, kombo-wc enligt nedan och urinoar. Så här ser dörrarna ut på utsidan.
ornässtugan14
Och så här på insidan. Klassiskt ljusinsläpp utan insyn. Traditionellt och diskret.
ornässtugan13
Ett rejält prevet. Observera trappsteget för att nå dasshålet. Utsikt över sjön. Furu. Zinkbänk. Sveriges regenter på väggen. Enbart kallvatten i kranen. Det är väldigt passande att ha ett torrdass vid ett ”visitors centre” till vårt nationalmonument där huvudpersonen en gång 1520 ska ha flytt ut genom ett dass.
Det enkla är det svåra. Less is sometimes more.

.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 thoughts on “Självklar arkitektur

  1. Håller med! det här tyckte jag riktigt mycket om. Dörrstängaren går välan att flytta på.

    Gilla

  2. Tänk, dit var jag nästan på väg med mina föräldrar i helgen! Istället blev det café Skyttepaviljongen i flyttat och restaurerat mittemellangammalt hus i Falun. Där hade kommunen ”förbättrat” utemiljön med ett knallorange plaststaket runt dammen.. safety first :)

    Gilla

  3. Ursäkta min okunnighet här. Anar att du syftar på en viss herr Wasas flykt. Men vet ändå inte: Vilket är nationalmonumentet?

    Gilla

  4. många fiffiga detaljer, även om det är lite generic dalarna… och så sätter de dasset mitt i siktlinjen =)

    Gilla

    • Frihetlig tradition! Ibland behövs något som hindrar ögat att från varje punkt se en vacker utsikt, en spänning kan uppstå. Från alla andra platser på udden kan du se sjön.

      Det är fin utsikt från dassen ;-)

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s