Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lantlig skönsång

Lämna en kommentar

I söndags, dagen innan våra arbeten började, gjorde vi en gemensam utflykt. Vi åkte på en av de konserter som ges i under samlingsnamnet Musik på Sörmländska slott och herresäten. Vi brukar utnyttja några av de här välordnade arrangemangen då och då.

Den här konserten var i en klass för sig, väldigt speciell. Vi satt i säteriets sal med empirekänsla och lyssnade på föreställningen Bland kor och koraler. Här framfördes med bravur fäbodstintors lockrop, folkvisor, koraler, supvisor, kärleksvisor och emigrantvisor. I en miljö så långt ifrån de platser där sången och musiken ursprungligen skapades. Bland människor som i de flesta fall inte hade kännedom om allmogebefolkningens levnadsvillkor då det begav sig. Här i herrgårdslandskapen har inte fäbodkulturen varit utbredd. Konserten var bedövande vacker framfört ”Drillar och lockrop”.  Att de båda sångerskorna kände till den etnologiska bakgrunden till det de sjöng och berättade det märktes.
fasad3
fasad1
fasad5
Herrgården fick sitt nuvarande utseende på 1870-talet, numera återuppbyggd efter en brand 1993. Salen är belägen till vänster i bilden ovan, försänkt cirka 0,8 meter under huvudbyggnadens golvnivå vilket ger ett särpräglad intryck. ”Halvan” tänker på eldragningar och slika detaljer då han besöker olika byggnader. Här pekade han på strömbrytarna och tyckte att de var kantigt klumpiga. Jovisst var de det. Men jag sa att vid den här tiden då rekonstruktionen genomfördes fanns inga tillverkare av strömbrytare med äldre tiders som förlaga. Det har hänt massor inom restaureringsvärlden sedan 90-talets mitt.
badhus
Badhuset ligger som sig bör vid vattnet.

Konserten i folkliga toner var underbar och gav mersmak åt en lantis som MrsUniversum. Mera sådant skulle jag vilja ha tillgång till oftare.

.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.