Södergaveln

Fönsterkarmarna är skrapade och målade. En fönsterkarm, som hade en del av karmbottenstycket rötskadat, är lagad. Fönsterfoder är bytta på bottenvåningen och därefter målade, skrapade och målade på övervåningen. Fönsterbleck kvarstår att spika på plats.
gavel1
gavel2
Så här såg det ut före.
I juli 2010 målade jag bland annat södergaveln med ljusröd slamfärg men då från stege. När nu ställningen var uppe beslöt vi att måla gaveln igen samma ljusröda färg.
gavel3
En stor del av panelbrädorna är starkt vittrade av väder och vind men än ska vi inte byta panelen. Man ser tydligt skillnaden på de brädor som är original och de som byttes ut 1924 då treluftsfönstret på övervåningen sattes på plats. Före 1924 fanns där ett tvåluftsfönster. Den äldsta panelen är spikad med klippspik, den något yngre med trådspik. Det är enkelfassponten från det övre fönstrets bröstning till karmöverstycket på bottenvåningens fönster, alltså över bjälklaget,  som är bytt. På fotot syns gränsen mellan brädorna vid kattvindens fönster. Av någon anledning infogades en smal bräda i gränsen. Varför?
gaveloglass
Glasspaus när värmen äntligen kom.