Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Matkällaren redo att fyllas på

8 kommentarer

källare2
Städade matkällaren en kväll i slutet av förra veckan då kvällssolen lyste in. Det var först då som de sista äpplena – Cox Pomona – togs ur källaren till en äppelpaj, den sista av förra årets skörd. Så här länge har inga äpplen hållit sig tidigare om åren.
källare1
Nu är källaren förberedd för höstens skörd, hyllorna gapar ganska tomma (även om det inte syns på bilden). Spindelnät och ev. svampsporer är borta och väck vill jag tro. Det är väldigt bra med en jordkällare som håller kylan på sommaren och värmen på vintern. Ett bra komplement till kylskåpet vill jag lova.
.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Matkällaren redo att fyllas på

 1. Har också en jordkällare vid vårt nya gamla hus. Fungerar bra men behöver fräschas till. Håller +5 gr på vintern och 15 såna här varma dagar. Vinkällare kanske.

  Gilla

  • Hej i Hjo! Städa ur och nyttja den vettja! Till vinkällare eller frukt och grönsakskällare. Saft- och syltkällare. Äggkällare. Äppelkällae eller potatiskällare. Bra-att-ha-källare!

   Gilla

 2. Vilken fin blogg och vilket fantastiskt hus! Inspirerande att titta runt och läsa här!

  Gilla

  • Välkommen hit till bloggen Sara! Jag ser att vi båda är kaffedrickande ”loppister” ;-)
   Gamla föremål är intressanta och/eller vackra.
   (Det är trevligt att ha dem i sin ursprungliga kontext som många inventarier här är. Det är lättare att förstå historiens gång och hur man levde förr – med helheten samlad. )

   Gilla

 3. Men hur får man egentligen död på svampsporerna?! Och vad gör man om jordkällaren är för fuktig?! Eller hur hög luftfuktighet ska det vara egentligen?! (95% måste väl vara för mycket?) En besökande medelålders man sa tvärsäkert att vi måste gräva ut runt hela källaren och dränera.. jag vill helst inte tro honom :) Finns det kanske jordkällarkonsulter som gör hembesök?

  Gilla

  • Svampsporerna går inte att få bort helt. Därför är det viktigt att försluta sylt- och saftbehållare enligt gängse regler. Men genom att städa och hålla rent kommer man långt. Dammsugning, såpa och vatten räcker för egen del. Jag ar ingen aning om luftfuktigheten i vår källare, har bara koll på temperaturen. Inga frysgrader på vintern är viktigast för oss. Stående vatten är förstås inte bra men det har ni väl inte? TESTA ett år efter att ha städat ur källaren. Jordkällarkonsulter finns.

   Gilla

   • Tack för att du svarar!

    Nej, varken stående, rinnande eller droppande vatten har jag sett, och kanske ska man inte heller lita blint på clas ohlson-termometerns fuktmätare :) Röjde ur den förra året, får bli ännu en storstädning i år och testlagring av div över vintern.

    Sen kanske jordkällarkonsult. Vet du även hur man får kontakt med en sådan?

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.