Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Gardinskenor

7 kommentarer

Jag är inte den som älskar ”mormorsstänger”, gardinstänger av trä med svarvade ändknoppar och träringar för att fästa upp gardinlängderna med. Jag har sådana bevarade här i huset och använder dem, något annat vore helgerån enligt min mening, eftersom de tillhör huset. De finns i salen och i övervåningens kök. Men får jag välja fritt blir det den här typen av gardinskenor:

Kirsch gardinskenor, G-skena.
Man kan använda dubbla stänger eftersom de finns med två olika djup. Gardinkappan träs på den djupare skenan och hamnar utanför stången med gardinlängderna. Fiffigt. Vill man vara utan gardinkappor väljer man bara en skena. I köket har jag så. Med vita skenor. Och det är där de gamla gardinskenorna som finns här i Universumet kommer in. För här finns några mörkeloxerade som passar bra in här i huset. Jag tog fram dem nyligen och inser att jag måste byta till dessa. För visst är det fint om man enbart har två gardinlängder utan kappa och stången syns emellan – de vita lyser och passar egentligen inte in i miljön.
vintage kirsch
De här vintage-skenorna har olika präglade mönster, något som aldrig syns då de sitter där med gardiner på. Det är sån´t som bara änglarna ser ;-)
040021-webb
Den här typen av enkla väggfästen hör till skenorna.

Jag – ett barn av folkhemsfunkisen älskar den här typen av Kirschstänger, både bruna och vita.
Kornischer är också min grej – men inte här i Universumet.
Gardinuppsättningar är fascinerande. Jag har massor med tofsar/band/snörmakerier som jag inte vet hur jag ska använda. Nytänk  och idéer kommer tids nog.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 thoughts on “Gardinskenor

 1. Du har ret – de er ganske simple og praktiske, disse metal-gardin-skinner. I øvrigt har jeg kun set de hvid-, eller flødefarvede gardin-skinner her i landet; ikke de brune…

  Gilla

  • Jörgen, jag är glad över mina mörka plåtstänger. Inredning var inte enbart ljus förr i tiden, inte heller under tidig funktionalism, kan man se på de här prylarna.

   Gilla

 2. Och jag är tvärtom, jag gillar de där mormorsstängerna jag tycker de är så praktiska, underlättar när man vill kunna dra ifrån gardinerna. Men jag är ju inte så förtjust i gardiner överhuvudtaget egentligen. Hade vi inte behövt det för solskydd och insynsskydd hade vi nog knappt haft några ens. I lägenheten hade vi inte gardiner i alla fönster. Vi hade så himla vackra fönster där att jag tyckte det var synd.

  Gilla

 3. Ja, så snygga de där gråa med mönster. Mönstret syns kanske om du har längder utan kappa.

  Gilla

 4. Så fina, de mörkare, med mönster!!
  De är ju ganska lätt att variera sina gardinuppsättningar med, de gamla godingarna.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s