Handmjölkning

När vi gick igenom delar av en undanskymd vrå för att få plats med annat fann vi två gamla mjölkflaskor, rostiga var de. Det är sådana där som numera brukar användas för att placera vid en gårdsinfart, gärna med blomster i. Den romantiken passar inte mej men det är riktigt roligt att de som använts här fortfarande finns kvar.

På den ena, den på bilderna nedanför, står Mjölkcentralen med logotypen kon med den handmjölkande kvinnan. Mejeriföreningen Mjölkcentralen bildades 1915 och bytte 1975 namn till Arla. Arla som idag har så stora marknadsandelar att jag vill undvika deras produkter. Stort är alls inte bäst. Men på deras hemsida finns en förhållandevis bra företagshistorik.

Mjölkcentralens mjölkflaska
Ni ser att handmjölkning var vad som gällde.

mjölkflaska1
Plåtkrukan ska bli lite rengjord och avdammad. Rosten lär dock bestå.

Här vid Universumet var det David som mjölkade korna. Det gjordes varje morgon och kväll. Mjölkbordet stod nere vid den väg som tidigare var förbifartsväg, nu tillfartsväg. Dit kom mjölkbilen och hämtade flaskorna på morgonen och lämnade dem åter på eftermiddagen. Därefter diskades de i mjölkrummet. Efter mjölkningen förvarades mjölkflaskorna i ett kylande vattenbad, en försänkning betonggolvet. Den vita porslinshon för disk finns kvar i mjölkrummet. Den liknar de lantliga diskhoar man nu ser i många kök som man försöker ge en lantlifs-prägel.

Och tro det eller ej – mjölkpallen som David sitter på finns också den kvar :-)

.

2 reaktioner till “Handmjölkning

  1. Skitsnygga!
    Men vad ska du göra med byttorna om du inte ska ha blommor i dom?

    Gilla

Kommentarer är stängda.