Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kammarlåset och slitaget

9 kommentarer

Alla innerdörrar på bottenvåningen här i Universumet har kammarlås som stängningsanordning. Det innebär att man vrider runt en nyckel på ena sidan och ett vred alternativt trycke på den andra. Det är inte helt praktiskt alla gånger då man på vintern har stängda dörrar för att få olika temperaturzoner och med båda händerna upptagna ska in i köket. Det går inte att använda armbågen för att trycka ner handtaget (trycket) för det finns ju inget på den sidan, bara en  nyckel. Trots det opraktiska överväger vi inte att ändra på sakernas tillstånd.

patina
Toalettdörrens gamla nyckelskylt från Assa har redan fått patina. Jadå!

På övervåningens dörrar finns trycken men den våningen är inredd si så där 15 år senare, 1924. Av sådana detaljer kan man sluta sig till hur livet i huset har förändrats över tid. Här vet vi även genom bevarade dokument som köpekontrakt och bouppteckning exakt årtal för inredningen av övervåningen.

Min förhoppning är att vårt lilla hus en gång i tiden ska kunna bli lika fint som det som visas på bilderna nedan och som visas på nätet på ett flertal ställen. Huset ligger ute till försäljning och fotograf är Carina Heed, Husfoto. Vilken pärla!!!

46image.ashx
image.ashx foto carita hed 07image.ashx
55image.ashx
34image.ashx
28image.ashx 25image.ashx
21image.ashx
12image.ashx
11image.ashx 18image.ashx
52image.ashx

Och i ladugården finns alla saker bevarade som den förre ägaren använde, som baljan att bada i, selen till hästen och kälken att hämta veden med.

HÄR är länken till Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som förmedlar denna fina fastighet i Ludvika. Samt en tidningsartikel om samma hus.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Kammarlåset och slitaget

 1. Så trevligt med kammarlås, trots att det inte är helt funktionellt! Huset i annonsen ger rysningar av välbehag! Måtte det hitta rätt ägare som förstår skönheten i slitaget!

  Gilla

 2. Blir alltid kluven när jag ser sådana här orörda hus: Man önskar att man kunde frysa huset som det är nu innan förfallet tar över eller någon renoverar bort det underbara

  Gilla

 3. WOW! Vilket välbevarat hus! Knepigt om man skulle köpa det. Man skulle inte våga göra något på det knappt….
  Fantastiskt att det finns sådana kvar!

  Älskar gamla kammarlås! En del av våra gäster, särskilt barnen har i och för sig lite svårt att öppna/stänga med dem ;)

  Gilla

  • Barn, reumatiker och folk med båda händerna upptagna med att kånka på något har lite problem med kammarlås. Här får de bli kvar trots det, en fläkt från livet förr ;-)

   Gilla

 4. Kammarlås är härliga o passar i gamla hus! Men med en färgburk i ena handen o penseln i andra blir det svårt…

  Vet någon någon som renoverar gamla lås? Både kammarlås o vanlga dörrlåskistor??

  Gilla

  • Hans, tro mej eller ej men här i metallstaden har jag inte funnit någon eller något företag som reparerar kammarlås. Jag har letat, ringt och besökt företag, eftersom jag hade ett kammarlås till ett skåp som var trasigt. Fjädern var rullad. Fick till sist hjälp av en trevlig fixande pensionär som helt enkelt lödde ihop fjädern. Numera tål den inte samma belastning som förr. Reservdelar fanns inte.
   Så tyvärr har jag ingen hjälp att ge men jag tror förvisso att det finns sådan kunskap någonstans i landet.

   Gilla

 5. Jag har ocså letat men resultat = 0
  Och stans sista ritiga låsfirma har städat lagret och är inte intresserad i att hjälpa längre………
  Ursäkta om jag publicerade frågan här men jag tror du kanske har tillräckligt stor läsekrets

  Gilla