Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Att svinga sig i

6 kommentarer

Upp till övervåningen, här i Universumet, leder en svängd L-formad och platsbyggd trappa. Den är trivsam och lätt att gå i. På gångsidan finns en rund ledstång.
trappa2
På trappspindelns sida (det centrum trappstegen löper runt) finns en lösning mot fallrisken som vi har låtit sitta kvar från förr. Det är ett rep som splitsats i båda ändar och på övervåningen är fäst i en ögla (inte krok och kan därmed inte lossna) i en takbjälke…
trappa1
… och den nedre änden är fäst i en krok i mellanväggen.
trappa3
Repet löper som en lian mellan våningarna. En säkerhetslina att ta tag i om man halkar eller känner sig osäker. Eller för lite större barn att leka Tarzan i. Vi anar att repet är uppsatt av de tidigare ägarna Agnes och David när de blev gamla och behövde en extra säkerhet. Vi gillar lösningen och för den gärna vidare så här på bloggen. Jag har fått frågor om hur man kan lösa problemet med en obekväm trappa och tipsar om detta förslag som en del av en lösning om en handledare är svår att få till. Tofflor med gummisula kan också vara en fördel att använda. Platsbyggda trappor ska man ju vara rädd om och inte riva alldeles i onödan.

Personligen älskar jag trappor utan vangstycken, sådana platsbyggda trappor som ofta finns i gamla hus. De är så precisa.

Edit. Har fått veta att repet var det enda fallskyddet/handledaren då Agnes och hennes bror David bodde här. Den runda tvådelade handledaren, som jag såg till att ersätta med den nuvarande, sattes upp på 70-talet då huset var fritidshus.

.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Att svinga sig i

  1. smart. inser nu att det är en engelskt röd trappa jag ska ha!

    Gilla

  2. Har funderat på att sätta nån stång på insidan av trappen, farlig sådan, men det här är ett klart bra alternativ.

    Gilla

  3. …..och skönt att hålla i skall det vara! Det där är en lösning som skulle kunna brukas här i vår spännande trappa, den är nog gjord för att motverka stress! Tack för ljuvliga bilder!!

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.