Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Cyklisten

1 kommentar

Nu är det dags att ta fram hojen. Ett säkert vårtecken tycker jag. När sparken byttes ut mot cykeln, då var det vår när jag var liten.


Så här tolkade Allan Ebeling fortskaffningsmedlet framför andra – cykeln. Under 20-40-talet var det transportmedlet framför andra för den stora allmänheten, på 50-talet började mopeden ta över den rollen och snart nog efter det blev bilen det förhärskande sättet att transportera sig. Jag lärde mig cykla på en 28 tums damcykel  och som barn var cykling den totala friheten i fysisk form, cykeln blev inkarnationen av självständighet.  Precis som cykeln beskrivs på denna eminenta blogg.

Konstverket på bilden är en del av en skiss i djuprelief för vägg. Cyklisten finns i Ebelingmuseet i den lilla staden. I Torshälla. Museet är en liten pärla med fritt inträde, beläget i Eminent Verktyg AB:s gamla lokaler. Eminent Verktyg etablerades 1933 och tillverkade bland annat tänger, körnare, skiftnycklar, borrskaft, julgransfötter och osthyvlar m m. Numera är hela verksamheten nerlagd men byggnaden finns kvar och rymmer förutom Ebelingmuseet även konditori Amarant. En lyckad kombination.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Cyklisten

  1. I år har cykeln kommit fram ovanligt tidigt. Men så kom ny snö, så nu har den paus ett tag. Gatorna är bara igen, men det är risk för isfläckar.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.