Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Paris – förra sekelskiftet i färg

3 kommentarer

Kolla vilken bildskatt. Färgbilder från Paris från början av 1900-talet. Allt möjligt på grund av en uppfinning av bröderna Lumière. Blomsterflickor och boklådor som på förra sekelskiftets målningar. Och titta på de offentliga festutsmyckningarna med festonger, vimplar och girlanger av textil och papper. Sådana saknar jag nu för tiden.

1903 fick bröderna Lumière patent på Autochromeprocessen, den första praktiskt användbara färgbildstekniken (enstaka experiment hade gjorts tidigare med flerfaldiga exponeringar med olika filter). Autochrome började marknadsföras 1907 och var den enda färgprocessen ända till 1935, då Kodak lanserade Kodachrome ( enl. wikipedia).


53 rue Cambon, 1918


Palais des Gobelins, Cinéma Pathé 1918


Samaritaine Noël 1930


Fête de la Victoire. Hôtel de Ville 1919


Hôtel de ville. Fête de la Victoire Novembre 1918


Grand Palais illuminé. Léon Gimpel Décembre 1912


Auguste Léon, 13 Juillet 1919

Här finns ännu fler fantastiska färgbilder: Photos extrêmement rares de Paris en couleurs au début des années 1900.
I verklighetens Paris kan man se dessa och många fler färgfotografier på Musée d’Albert Kahn, vilket Eva påminde om i en kommentar.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

3 tankar om “Paris – förra sekelskiftet i färg

 1. Verkligen häftiga bilder. Upplevelsen av miljöerna och människorna blev helt annorlunda jämfört med att titta på svartvita bilder man vanligen ser. Det kändes som om man kom den tiden lite närmare….. på något vis.

  Gilla

 2. Mycket fina bilder – tack för dem! Kan varmt rekommendera Le Musée d’Albert Kahn i Paris, där dessa och många andra fantastiska bilder kan ses. Googla på denne herre, så får ni veta mer om hans imponerande livsverk. I anslutning till museet finns också en mycket vacker parkanläggning, med en japansk trädgård, en engelsk sådan och mycket mer. /Eva Sager

  Gilla

 3. Fru Purjo, du har rätt – färgbilderna från Paris gör att man kommer det förgångna närmare.

  Eva, stort tack för ditt tips!!! Museet, fotografierna och den japanska trädgården vill man ju se i verkligheten.

  Gilla