Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

För fågelskådare och alla andra

4 kommentarer

Apropå fåglar och skådning (förra inlägget) besökte jag med ett gäng arkitekter Naturum Tåkern i fjol.


Hela träbyggnaden är täckt med vass. Ett gammalt material i modern tappning. I taknocken släpper lanterniner in ljus. Det finns ett antal byggnader på området med denna vasstäckning. Naturligtvis ett utsiktstorn för skådare.


Går man in finner man en fin utställning om Tåkern, dess flora och fauna.


Men även en vindskyddad utsiktsplats. Just i denna hörna kan man skåda och läsa i hemlik, lugn miljö. (Observera textilen som fåtöljerna är omklädda med, samma har MrsUniversum sedan tidigare införskaffat och klätt två ”Äpplet”-stolar med. Skuren bomullssammet.)


Vilsamt…


Här är vandringen upp till utsiktstornet påbörjad. Man kan som rörelsehindrad ta sig fram till tornet via ramper upp mot björktopparna…


Här närmar jag mig tornet med utblick över fågelsjön Tåkern.
Det här var klart sevärt även om man inte är ornitolog utan endast vill göra en skön utflykt och titta på modern arkitektur, naturen, landskapet. Vi fortsatte senare vår vårliga färd mot andra östgötska sevärdheter.

Det är gott att Naturvårdsverket satsat på bra arkitektur då man byggt upp Naturummen de senaste åren. Man får alltid något till livs oberoende av ålder, de är bra utflyktsmål. Jag har några kvar att besöka. Naturum Tåkern har Wingårdhs ritat. Här finns SNV:s sammanställning på samtliga Naturum. Sverige är fantastiskt!

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “För fågelskådare och alla andra

 1. Det ser verkligen ”rätt” ut! Hur tålig är vass jämfört med andra ytskikt?

  Gilla

  • Som alltid med traditionella byggnadsmaterial kräver de omsorg och underhåll. Men hur skulle det ha sett ut med svart trapetskorrugerad aluminiumplåt???

   Att myndigheter och statliga verk satsar på god arkitektur, kanske har ett arkitekturpolitiskt program, ska vi medborgare vara glada över. För det påverkar oss, den byggda miljön, samhällsbygget, påverkar oss även om vi inte tror, tänker på eller förstår det :-)

   Gilla

   • Du får inte tro att jag föredragit svart plåt bara för att det är fult länge istället för vackert kortare :) Bara lite nyfiken och tänkte jämfört med till exempel träpanel? En stor fördel miljömässigt måste ju vara att det är lätt att bara kompostera eller elda upp den gamla vassen och hämta ny i sjön när det behövs!

    Gilla

    • Då lagård och loge i mitt Universum byggdes var vass mycket billigt. Det fanns att hämta gratis vid gårdens strandängar och det fanns kunskap att lägga och egen arbetskraft.

     Nu har antalet människor som har kunskap att lägga vass minimerats enormt, vass kostar eftersom människor som skördar den kostar och de som lägger den kostar. Mycket. Jag är inte insatt i ekonomin kring Naturum-projektet men det blev säkerligen dyrare med vass än med träpanel. Ur miljösynpunkt hade nog även trä varit rätt men det här är strået vassare. Just här. Tycker just jag ;-)

     Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s