Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Elberoende

3 kommentarer

fönsterstjärna2_redigerad-1
I fönstret skymtas en adventsstjärna utan elanslutning. Less is more. Det var arkitekten Ludwig Mies van der Rohe som tillskrivs uttrycket som beskriver vikten av formens renhet för att uppnå den ultimata estetiken.

För ett tag sedan gick vi igenom vilka apparater/redskap som drivs med el från nätet som vi använder, förutom elektrisk belysning. Vi lever långt ifrån off-grid men försöker undvika att köpa på oss elapparater som vi uppfattar som onödig överkurs. Innan en elektrisk apparat köps in tänker vi till både två och tre gånger.  I Universumet finns följande strömförbrukande manicker:
elspis med ugn, kylskåp med frys, frysbox, mikrovågsugn, elvisp, matberedare, mixer, våffeljärn, vattenkokare, musikanläggning, klockradio, tv, dammsugare, tvättmaskin, strykjärn, mangel, transistorradio (i tvättstugan), hydrofor/pump, elradiatorer, klockradio. Och… jag kan ha glömt någon apparat.

Så finns: datorer, skrivare, skanner, limpistol (!), trådlösa telefoner med basstationer, ett flertal batteriladdare. Utöver detta tillkommer elektriska verktyg och motorvärmare till bilen. Ju mer el som produceras, vare sig den är grön eller brun, desto mer förbrukar privatpersoner och industri. Återhållsamhet hör inte mänskligheten till lär livet och historien.

Minns ni hypen inför millennieskiftet? Då många trodde att elektronik och datorer skulle kollapsa i en världsvid apokalyps? Minns att vår 1999 nyinköpta tvättmaskin var märkt ”2000-säker”. Ett av de bästa köp vi gjorde samma år var en  handdriven manick som är perfekt då här görs äppelmos. Den köptes second hand och vi skojade om att den bevisligen var 2000-säker.


Här är den i bruk. Vad den tysktillverkade manicken kallas vet jag inte. Men det finns en bloggare som kan förklara det här bättre än jag. Kolla in Pirum-parum-puff-mojäng. Äpplena delas, skaft och blomma tas bort men inte skalet.  Sen kokas äppelhalvorna/kvartingarna i en stor gryta med lite vatten. När de har kokat så de är lösa tas kastrullen från plattan och öses i omgångar i passerapparaten som sköter att separera bort skal, kärnor, kärnhus helt utan elektricitet.

Och skulle strömmen försvinna reder vi oss med två vedspisar, kamin och kakelugn så länge ved finns. MrsUniversum känner sig rik…
.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Elberoende

 1. Jo, visst får man sig en tankeställare när strömmen går… Här händer det allt mer sällan, men vedspisen i köket är ovärderlig. Så bra med så många ved-drivna värmekällor. Här retar jag mig på att vår vedpanna inte fungerar utan eldriven pump! Minns en julafton för många år sedan när strömmen gick- den minns vi alla! Värmd mat på vedspisen och sällskapsspel i stearinljusens sken:) I år tror jag samtliga satt med varsin ”skärm” av olika storlekar… Kul och nyttig ”äppel-grej” du funnit! Jag värdesätter min handdrivna gamla mangel. Ha ett Gott Slut i ditt Universum- med eller utan el:) önskar Mitt Egnahem

  Gilla

  • Jag minns en december för mycket länge sedan då en storm fick elledningarna att raseras. Det var underbart att bo i ett hus med vedspis (som vi hade i mitt föräldrahem), stearinljus och mängder av snö tyckte jag som då gick i mellanstadiet. Elen kom tillbaka ett par dagar före julafton – det tyckte jag inte alls om ;-)

   God fortsättning på julens helgdagar, Mitt Egnahem!

   Gilla

 2. Vi pratade om något liknande för ett tag sedan. Diskuterade hur vi skulle klara om det hände något ordentligt. Kom fram till att vi hade vedspis och kakelugnar så vi fixar mat och värme. Det finns vatten på några ställen i trädgården så vi skulle förmodligen ganska lätt kunna fixa till någon slags brunn. Och så fick vi gräva upp trädgården och odla i den. Så relativt bra skulle vi klara oss.
  God fortsättning.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.