Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett uppländskt järnbruk

2 kommentarer

Julmarknaden vi besökte gick av stapeln i Lövstabruk, en arkitekturhistoriskt mycket intressant plats. Ett järnbruk med axial och hierarkisk uppbyggnad med mycket tilltalande och välbevarade byggnader av olika valör. Allt inbäddat i ett lager kall, vacker snö.
I orangeriet ovan fanns några av försäljarna, andra fanns i en större jordbruksbyggnad. De olika öppna byggnaderna  var inte väl markerade, ingen karta med överblick fanns. Konserten som skulle gå av stapeln på den berömda orgeln i brukskyrkan var inställd. Ett plus var att inget inträde togs till julmarknaden, vilket tyvärr är vanligt i slott runt om i Mälardalen. Att betala inträde för att köpa marknadsvaror känns dubbelfel menar jag men vill påpeka att jag långt ifrån varje år går på julmarknad. I en stad nära mitt Universum intill har man julmarknad i kulturreservatet med de flesta stånd utomhus. Det är stämningsfullt, särskilt om snö fallit.

Behållningen av julmarknaden var att träffa min väninna som inte sker alltför ofta.
Och, absolut, tyckte vi båda, den timslånga visningen av herrgården. Här var det inträde som vi fick valuta för. De två guiderna på Lövstabruks herrgård var engagerade, inspirerande och kunniga, födda i trakten. Historien är intressant med Louis de Geer som köpte bruket av kronan 1641, de jultraditioner som fanns på 1800- och 1900-talen, stiftelsen som bildades på 1980-talet efter att egendomen varit fideikommiss med nuvarande förvaltning genom Statens fastighetsverks försorg.

Att fota där inne var inte tillåtet men jag fångade trots allt den vackert målade frisen på trapphusets kalkstensgolv. MrsUniversum samlar på sig dessa detaljer.

Men – det är nästan mer julstämning hemma :-) och då är här på inget sätt överpyntat…
Har ni någon favorit bland alla julmarknader som florerar?

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 thoughts on “Ett uppländskt järnbruk

  1. Drottningholms tycker jag är fin, förutsatt att det är snö eftersom det är ute. Nåt år så hade de blomsterutställning av amaryllis i slottet samtidigt, väldigt vackert. Gratis rundvandring på slottet är en bonus, men det är alltid väldigt härligt att komma ut på lovön.

    Gilla

    • Tänk, att det är julmarknad där har jag aldrig reflekterat över trots att jag tittat på svenska slottsmässors hemsida. Tack för tipset, Louise! Annars är Drottningholm för mej höst med lövprassel och fika i Kina slottskök :-)

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s