Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Den 26 november 2008…

17 kommentarer

…skrev MrsUniversum det första trevande inlägget på den här bloggen. Det var lite spännande, dels att skriva offentligt och dels med den teknik jag inte var van vid och behövde lära mig. Själv. Ingen i min närmaste omgivning bloggade, diskutera teknikaliteter kunde jag inte göra med någon jag kände. Och kan fortfarande inte. För övrigt är WordPress är rätt bra publiceringsverktyg även om jag har synpunkter på bild-widgetar efter senaste omdaningen.
Familyfood-5-år-kopia

Nu har jag skrivit på den här bloggen i 5 år. Min tanke var att skriva om byggnadsvård och närliggande intresseområden. Men eftersom vi låter allt ta tid här i Universumet, blir det långa intermedier utan byggnadsvårdsinlägg. Jag fyller ut med mycket annat än det verkliga syftet med den här bloggen. Eller förresten – syftet är även att visa att allt arbete inte måste gå så enormt fort. Huvudsaken är att man har genomtänkta mål med sina arbetsinsatser. Därför fortsätter jag än så länge att gå på som ett ånglok med bloggandet :-)  Vi har ju ett par projekt till på gården innan vi anser oss färdiga, nya uthuset ska inredas klart och kammaren ska bli färdig. Efter detta återstår ”enbart” underhåll :-)  Kanske kommer vi att satsa mera på vår andra fastighet då. Vi får se hur det blir framöver.

Efter fem år är det rätt många som slutar blogga – om inte förr. Några slutar tvärt utan att förklara varför, vilket kan vara riktigt frustrerande för den som följer det skrivna, andra åter förklarar att nu är det slut. Basta! Det senare känns bättre för mej som följer bloggen. Hur som helst var det Astrid med bloggen Mitt gamla hus som fick mej att börja skriva. Jag hittade av en tillfällighet, precis på det sätt som nätet fungerar, en själsfrände som skrev om sin stora släktgård med skevheter, snedheter och skatter på vinden. Visst kan ett hus ha personlighet. Det var tankar som inspirerade mej att börja skriva om mitt lilla vinda hus med tillhörande uthus.

Visst kan det bli lite tjatigt då man som jag skriver om en enda plats på jorden och vad som händer här under de olika årstiderna. Vår, sommar, höst och vinter ju så regelbundet återkommande. Många låter sin blogg övergå till att bli ett instrument och verktyg för sitt företagande. Kanske ihop med facebook, Instagram, Twitter och Pinterest. Att använda bloggen som skyltfönster för mitt arkitektföretagande har jag naturligtvis tänkt över men valt att inte göra. I sådana fall borde jag skriva om de projekt jag arbetar med och fokus skulle komma bort från händelserna med byggnaderna i mitt Universum.

Mitt Universum har rätt många besökare tittat in här under åren, bloggstatistiken står på några hundratusen träffar, och det medför att WordPress nyttar min blogg för annonser som jag inte kan kontrollera. Har ingen aning om vad som marknadsförs – kanske fogskum, grundmålad panel och andra byggnadsmaterial jag inte gillar. Eller annat jag inte kan stå för. Jag ser inte annonserna själv och betalar inte heller för att få bort dem. Kanske bör jag göra det? Det är ett dilemma.

De inlägg jag skrivit som är de mest lästa handlar om plåtslageri, sidan med gamla fotografier, kalk kontra cementputs, platsbyggda köket, den nytillverkade spiskåpan av plåt samt nya skorstenen. Va kul och bra tänker jag.

Åren som gått, årstiderna som passerat, får symboliseras av utsikten från ena köksfönstret.

köksfönster - juni, regn på rutan
Juni 2013 med sommarregn på rutorna och blommande fluffiga hundkex där ute långt bort.
köksfönster - september
September 2013 med innanfönster på plats igen.
köksfönster 12 dec 2010
December 2010 i blå timmen.
köksfönster 29jan 2012
Januari 2012 med blek sol och ett tunt snötäcke där utanför.
köksfönster 24 mars -12
Mars 2012 med ”påskris” och grå vår utanför rutorna.

.

Och snart är vi där igen. Advent. Lika välkommen som vanligt.

December 2009.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

17 tankar om “Den 26 november 2008…

 1. Oj, vad tiden går!
  Men du har väl inte tänkt sluta skriva väl?!
  Även om jag i perioder haft enormt mycket att göra och varken hunnit skriva själv eller vara aktiv på andras bloggar, gillar jag verkligen att få ett Universum-mejl och ta en liten paus i arbetet och läsa och titta på bilder. Fortsätt gärna! :-)

  Gilla

 2. Även om det var just de nämnda inläggen om spiskåpa, bruk osv som fick mig att hitta hit i jakt på konkreta tips så uppskattar jag de mer allmänna reflektionerna också! Till och med inredningsinlägg som jag är lite allergisk mot annars är ok när det ingår något kringtänk :)

  Gilla

 3. Ja, tiden går snabbt då man har roligt.
  Fortsätter med blandade inlägg ett tag till :-)

  Gilla

 4. Tack för ett tänkvärt inlägg! :-)

  Gilla

 5. Hej ”Miss Universum”
  Har följt din blogg nu i några år och läst den oftast varje dag eller i varje fall varje vecka. Där har pågått många trevliga diskussioner om framför allt byggnadsvård och hur man gjorde förr.
  Kommer att fortsätta så länge känns det. komenteterar långt ifrån allt men läser.
  Det man slås av är hur snabbt tiden går och hur lite man hinner …….

  Gilla

  • Hans, det är trevligt med gemensamma intressen och diskussioner. Låt det fortsätta! Och ja, tiden passerar snabbt.
   Måste kommentera att jag inte gör anspråk på att vara en ”skönhetsmiss” av yngre modell utan tvärtom en medelålders tant stadigt förankrad i sitt universum – därför missis Universum ;-)

   Gilla

 6. Hjertelig tillykke – og mange tak for 5 års aktiviteter her.
  Jeg fandt først din blog for et par år siden, og har nydt lige siden at have en ”menings- og interesserfælle” på den anden side Øresundet.
  Og får jeg ikke læst ALT i din blog, så giver jeg mig altid tid til at nyde dine smukke og illustrative fotos. Tak!

  Gilla

  • Jørgen, hade du inte hittad den här bloggen hade jag inte sett något av intressant byggnadsvård av danska fyrlängade bondgårdar. Allmogens byggeri intresserar mycket. Vilken tur att du hittade hit!!!

   Gilla

 7. Jag tycker om din blogg och är så glad att du tar dig tid att blogga.
  /Eva

  Gilla

 8. Jag är glad om du fortsätter blogga! Det du skriver är välskrivet, intressant och tänkvärt oavsett om det handlar om byggnadsvård, livet eller annat! Det är faktiskt en av de få bloggar som jag följer regelbundet även om jag inte kommenterar så ofta!

  Gilla

 9. Tack alla för snälla kommentarer! Även ScienceHelena, Eva och Annika H som jag inte svarat direkt :-)

  Gilla

 10. Kommenterar aldrig, är medveten om att man borde för att ge ngt tillbaka..så jag gör det nu. Läser ett stort antal bloggar, men bland dem är din en av dem jag fastnat vid och alltid återkommer till. Jag läser allt, lär mig mycket och får mycket nytta av de funderingar dina inlägg startar i renoveringen av vårt på 70talet sönderrenoverade 1800 talshus.

  Så fortsätt! Jag vill inte behöva klara mig utan!

  Gilla

  • Åh, vilken feedback. Mycket kul att höra, Johanna!

   Men du läser väl byggnadsvårdsböcker också med mer komprimerat nyttoinnehåll :-) , rekommenderar snusförnuftiga MrsUniversum ;-)

   Gilla

   • Såklart…de vanligaste finns i hyllan ;)
    Problemet tycker jag är att de ofta utgår från förfallet original.
    Inspirationen till hur man kan göra då väldigt lite finns kvar, och med en budget som inte passar Gysinge får jag från bloggar!

    Gilla

 11. Jeg kan godt lide Johannas formulering: ”… vort på 70tallet sønderrenoverede 1800tals hus”. MANGE ulykker med renovering af gamle huse sker i økonomiske OPGANGSTIDER, hvor ALT gammelt (køkkener, døre, paneler, tapeter, …) smides ud og erstattes af nyt. Og hvis det nye så oven i købet er det billigste skrammel fra Silvan og andre lavpris-byggemarkeder, så er meget blevet ødelagt på den måde…
  Men én ting, som jo også gør MrsUniversums ejendom unik er, at du har gamle fotos og anden historie fra ejendommen, fordi den har været i familiens eje, forstår man. Dét hjælper også med til, at man vil BEVARE og BEHOLDE, tænker jeg. Derfor: giv jer tid til at samle flest mulige historier (herunder fotos mv.) om jeres eget hus/gård fra naboer (grannar), slægtninge til tidligere ejere osv. – det letteste er, at man sørger for dette, så snart man overtager et hus fra den tidligere ejer…

  Gilla

  • Ja Jørgen, det där tål verkligen att understryka. Jäkta inte, fråga släktingar, grannar osv om gårdens historia och tidigare invånare, leta fotografier… DET ÄR SPÄNNANDE ATT VARA DETEKTIV!!!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.