Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Blommigt

5 kommentarer

I år blev det en annan sorts eterneller än tidigare år i lilla farstufönstret.

I år blev det roseneternell, Rhodanthe chlorocephala, som hamnade bakom rutan. Lättodlad. Lättare att få dem att ligga där man lagt dem än den knubbigare jätte-eternellen, men färre färger. Bara tjejigt rosa och vitt.


Här vill jag inte ha en gardin som tar bort det lilla norrljus som kommer in här under vintertid.
farstun

Fönstret är inte stort. Här på bilden har jag ännu inte lagt eternellerna på plats och satt in glasrutan som utgör innanfönster.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Blommigt

 1. Fint! Räcker eternellerna som fuktuppsamlare?

  Gilla

  • Om eterneller räcker vet jag inte men jag vet att i det här fönstret blir det inte kondens mellan rutorna. Kan bero på att farstun sällan värms upp till 20 grader utan hålls vid 10-15 grader om vintrarna.

   Gilla

 2. Hej. Blev nyfiken på ditt system för innerfönster. Lossar du på kvartsstavarna för att få in och ut fönstret? Har du gjort ett sånt innanfönster där det inte fanns fals att kila fast fönstret mot? Hur gjorde du då? Hälsningar Elin

  Gilla

  • Hej Elin! Farstun har tidigare varit en kallfarstu utan isolering i ytterväggarna och utan innanfönster. Vi håller den fortfarande sval om vintrarna men för att spara energi har vi isolerat väggarna och gjort en specialkonstruktion för ”innanfönstret”. Det fanns små falser i karmen och vi skar ut en ruta som passar in där. På två sidor sitter kvartsstavar fastskruvade som du uppmärksammat. Vi sätter dit dem varje höst. Nertill och upptill har vi inte löst det tjusigare än att gummilister sitter på glasrutan och klämmer mot karmfalsen.
   En annan del av speciallösningen är att ytterfönstrets beslag inte går att haka på då innerrutan är på plats, avståndet mellan rutorna är för litet :-( Tja, då tar vi ett vitt buntband och stänger/låser med – det tas bort till våren :-)

   Den här speciallösningen, som vi tycker är enkel och smart, har vi lånat av ett par kompisar:
   https://mittuniversum.wordpress.com/2010/01/25/innanfonster-med-speciallosning/

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.