Fönstervadd

I år har jag för första gången på länge placerat fönstervadd mellan rutorna, det blev som så i salen. Förra hösten var den inte klar och linoljefärgen som fönstren målades med var knappt torr därför var där tomt i vintras. Fastnande ludd är ingen ”hit”. Men nu – fönstervadd. Helt enkelt.


Till vänster ett gammalt paket fönstervadd. Då helsvensk med produktion i Järbo norr om Sandviken. Nu en traditionell produkt tillverkad någon annanstans, var anges inte. Jag köpte årets vadd på ICA Maxi, där fanns över en hyllmeter med vadd och fönsterremsor – inte illa alls.


Jag tar en dagstidning, klipper den till samma längd som fönsternischen, rullar den med lämplig diameter (ska fylla ut hela mellanrummet mellan fönstren), klipper vadden ett par centimeter längre än rullen, behåller papperet som vadden är rullad i, klipper dock bort en del av detta papper i båda ändarna så det är lika långt som tidningspappersrullen. Sen rullar jag vadden på tidningsrullen. Nariga händer gör att vadden fastnar på fingrarna och gör att vadden luddar vilket inte är så kul :-)


Så placerar jag rullen på plats i fönstret men först viker jag in kanterna på vadden i tidningsrullen, det blir snygga kanter då tycker jag.


Sen sätts innanfönstren på plats med koppelskruvarna. I andra fönster har jag mestadels dragkorvar med mönstrade tyger, här får allt vara vitt utan någon dekor. Som första gången jag kom in i detta rum.


Fönstervadd och gamla vackra fönster var ett gemensamt intresse då Halvan och jag träffades. Kan man annat än falla för en sådan man???
Här använder vi inga vita fönsterremsor eftersom fönstren är umbragröna. Vi har isoleringslister på baksidan av innanfönstren istället som klämmer mot falserna.

Här nedanför andra lösningar med t ex dragkorvar fyllda med sand (eller risgryn):

.


Genom att klicka på respektive bild kommer man till det skrivna inlägget som hör till.

.

20 reaktioner till “Fönstervadd

  1. Jag har allt papper inuti, och rullar vadden utanpå allt papper. Fast jag tar bara papperet från bomullen. Då får man mera mjuk bomull som tätar närmast fönstret. Det är en speciell känsla med detta! Härlig läsning! Tack, kulturarbetare där!

    Gilla

    1. Viktigast är att man inte byter ut sina fina fönster :-) Jag såg i kommentar till förra inlägget att du även läger i lite grovsalt som ska dra till sig fukt. En idé god som någon!

      Gilla

  2. Så vackert. Jag har ingen tidning i mina och rullar vadeen med papper kvar som den är. Finns en hel del sätt att göra på ser jag men håller med om att det viktigaste är att man inte byter ut fönstren. Vi har bara klisterremsor på bottenvåningen, där är fönstren i matsal och finrum så ljust grå att det inte stör med de vita remsorna men i arbetsrummet där jag drömmer om ekådrade fönsterbågar får det nog såsmåningom bli ullist på baksidan precis som vi har på ovanvåningen.

    Gilla

    1. Det är underbart att så pass många ser ut att tycka om sina gamla fönster. Och att det fortfarande finns fönstervadd i handeln! Sen kan vi i ”innanfönster-klubben” älska dem med lite olika metoder mot vinterkylan :-) Mångfald är givande…

      Gilla

  3. Får jag använda din vackra bild av fönstret med spetsgardinerna i salsfönstret.
    Vilken stämningsbild.
    Vi saknar fortfande innanfönster till gamla skolan. Men enl planen bode vi ha sådana nästa vinter. Våran snickare har lovat göra dem. Han kommer att göra dem omonterade så bågarna kan bli lika sneda som fönsterkarmarna. Jag kommer då att prova ut varje par för sig och sedan fixera hörnen.

    Gilla

    1. Trevligt att du inspireras Hans! Du får väldigt gärna använda bilden för privat bruk.
      Det är smart att göra innerbågar på det sätt du beskriver. Ett år går så fort – snart nog har ni vintervarmt i gamla skolan!

      Gilla

  4. Her et spørgsmål fra Gamle Danmark: Er meningen med ”fønstervadd” (”vinduesvat” har jeg aldrig hørt om eller set her i landet) at tiltrække eventuel fugt mellem de to lag glas, eller er det snarere at tætne eventuelle utætheder i bunden af ydervinduet og forsatsvinduet?
    – jeg forestiller mig det første…
    – og så er det jo ganske ”snygt”, som man ser af de fine fotos…

    Gilla

    1. Jag menar att det är det första alternativet – att ta upp kondensfukt mellan glasen. För att minska drag behövs tyngre saker mellan fönstren som t ex dragkorvar. Fönsterremsorna av papper som normalt klistras över springorna på innanfönstren är menade att ta bort drag utifrån. (Dem ser du inte på mina bilder för jag kör tätningslister på baksidan av innanfönstren.)
      Titta här och klicka på ”Att täta ett fönster” så förstår du det här med klisterremsor: http://www.skansen.se/sv/artikel/skansen-hantverk-slojd-0

      Gilla

  5. Det ser väldigt fint ut med fönstervadd, det förefaller som man har missat poängen
    Man skall ungnstorka tegelstensbitar och lägga dessa på kramen och sedan dölja med fönstervadd, stenen är utmärkt att suga fukt, var noga med att tejpa.
    Hälsningar
    Jan 68

    Gilla

      1. Du kan ju fylla dragkorvarna med torkade tegelstensbitsr.
        Det är ju inget trolleri utan de fysikaliska lagarna skall ju fritt få lov att arbeta och om så får gälla är livet lätt.
        Jan 68

        Gilla

    1. Ja så var det lagt mellan mina rutor när jag övertog huset. Så jag lägger tegelbitar emellan.

      Gilla

  6. Tack för denna utförliga instruktion hur fönstervadd ska hanteras, hälsar en nybörjare som i elfte timmen ska vinterbona vårt gamla hus.

    Gilla

    1. Underbart att kunna vara till hjälp Linn. Och fantastiskt roligt med återväxt bland oss som använder fönstervadd och som har kvar de gamla fönstren :-)

      Gilla

  7. Har också fönster som ska vadderas och tejpas. Men har varit lat o de flesta innanfönsterna har setat kvar hela sommaren. Så fint det var med vita långgardiner o det lilla bordet framför.

    Gilla

Kommentarer är stängda.