Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lärkplank

4 kommentarer

Jomen, nu är lärkbrädorna på plats. Planket som ska skydda perennträdgården mot norr står där. Det här ska väl inte rådjur hoppa över hoppas vi.

Knotigt, kvistigt, vankantat och ett par bakar har använts. Avsikten är att detta inte ska bli ”för fint”, det ska passa in på det som var en bondgård. Min kunskap och föreställning är att man då tog vad som fanns, inte alltid det raksågade, vinkelräta, jämna om ett hägn skulle byggas. Här gick de två grisarna förr i tiden.

Några kantsågade lärkbrädor finns kvar, de ska användas till lite mer finlir.

Stolparna är ej kapade, jorden ska planeras mera, enkla grindar ska på plats (en finns sedan gammalt, en ska nytillverkas), kalkstenar ska på plats mot väggen och runt resten av ytan ska detta resas:

kastanjestaketet vi köpte för miljoner år sedan :-). Men först ska ett ogrässkydd ner i jorden som gräns mot trädgården. En hel del återstår men här händer ändå grejer kan man väl säga :-) Dessutom har helgen gått åt till att sätta in innanfönster, nu är samtliga på plats och äpplen har plockats.

Titta så bra. Det fanns en grind redan. Den har suttit i hönshuset och förvaras på logen. Den ska nog användas till perennträdgården. Men det behövs två så en ny ska tillverkas. Av lärk. Den få inte bli för ”snygg” och jämn.

Första skissen jag gjorde i min lilla trädgårdsanteckningsbok. Skissen anpassas nu till verkligheten. Det blir bra.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Lärkplank

 1. Det ser fint ud med lærkebrædderne. Eneste problem, som jeg kan forestille mig, kunne være hegnets placering i forhold til verdenshjørnerne. Det vil jo kaste skygge, især forår og efterår… Kommer hegnet til at skygge for urterne i haven? (Jeg kan ikke ud af din tegning se, hvor lærkebrædderne, og hvor kastanje-pælene tænkes placeret. Hegn der står mod syd og vest i haven bør måske ikke være så ”kompakt”?

  Gilla

  • Äsch, jag glömde norrpilen på skissen. Så slarvigt :-)
   Lärkplanket står i blivande trädgårdens norra del. Mot de andra väderstecken blir ett öppet staket förutom mot väster där ett svart hus står. Platsen är varm, kanske lite väl varm i juli. Vi får se hur det går – om perennerna trivs och får stå orörda, vilket jag förstås hoppas…

   Gilla

 2. Smart med lärk, både snyggt och underhållsfritt! :)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.