Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lutande köket

8 kommentarer

Köket lutar, det är skevt och snett. Nivåskillnaden som mest är 11 cm mellan köksfönstret på bilden och dörren till kammaren som finns bakom fotografen, alltså på 4 meter. Det var i ett tidigt skede av livet här som vi mätte upp vårt hus noggrant, med snöre, lod och tumstock för att utan laserinstrument ta fram nivåskillnaderna.  Ja, det är snett och vint i mitt Universums kök, något som vi beslöt oss att leva med.  Men vi behöver en plan yta för diskbänk och arbetsbänk och genom att ta upp höjdskillnaden med hjälp av sockeln har vi ett väl fungerande kök numera. Huset arbetade med oss då det är högst vid diskbänken (90 cm där diskbänk och arbetsbänk möts) och lägst till höger mot utdragsskafferiet.

Kyl/frys står så klart också plant på en plattform ovanpå sockeln. Och spisen har fyra reglerbara ben som vi ställt in så den är horisontell.

Sittbänken i köket har en horisontell sittyta, omgivningen lutar.

Man kan absolut leva ett gott liv i ett gammalt hus – det är vad MrsUniversum vill visa med den här bloggen. ALLT behöver inte vara vinkelrätt, plant, horisontellt, lodrätt och man behöver inte känna det som man lever på marginalen bara för att man inte har som de flesta andra. Hus är personligheter precis som vi människor. Botox, kirurgiska ingrepp, ansiktslyftningar eller ett naturligt åldrande kan diskuteras lika väl som silikontätning, spackling, uppregling, utbyte av gammalt hantverk och gedigna material eller att leva på husets villkor och låta skavankerna finnas för att man tycker det passar. Annars skulle vi ha haft ett nytt hus, att bygga nytt är enklare än att räta upp ett sådant här resvirkeshus som anpassats under sin levnad till lutningen.

Det här är en av de köksritningar som bifogades anbudsförfrågan. Material och arbetsutförande med t ex narade luckor av en tums pärlspont var beskrivna i en byggbeskrivning där vi även förklarade vår vilja att leva med detta hus med sned och skev stomme. Vår glädje var stor då vi fick träffa den snickare som verkligen förstod våra tankar, det var ingen självklarhet. Vi sågs i det utflyttade och tomma köket över en kopp kaffe. Det stod klart för oss att han skulle få jobbet redan efter detta första besök på plats, då var han ende byggnadsvårdaren på Scrinium snickeri. Då vi accepterat anbudet kom Greger på utsatt tid i sin skåpbil fylld med Festol-verktyg.  Till sin hjälp hade han sedan sin finsnickrande kompanjon Johan med händiga händer. Ett hantverksskickligt toppjobb utfördes. Nu har de startat ett eget företag, Kompetens i trä.

Kanske ska jag inte heller förringa min egen insats – den planering, visualisering, materialval, upphandling och tänk som ligger bakom köket :-) Det lönar sig inte att stressa. Bästa resultat blir om man har tänkt ut alla detaljer, att ha ett fullgott upphandlingsunderlag och gå ut med förfrågan till flera entreprenörer. Jag har förstått att det är ofta byggherren inte har fått på pränt hur han/hon vill att detaljer ska se ut, vilka material som ska användas och då blir det lätt konflikt med entreprenören. Det är inget konstigt, byggaren har ju räknat på dagens enklaste standardlösning och material om inget annat står beskrivet. Får entreprenören ett fullgott underlag går det att räkna ut den verkliga kostnaden, inga trista extraräkningar dyker upp i efterhand.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Lutande köket

 1. Att leva med gammalt hus gör att man måste inse att inget är rakt och även aceptera det.
  Vi har på på många ställen medvetet lagt linjer eller ytor snett bara för att inte få så stora skillnader mot det gamla. Man lägger den nya ytan,/linjen så att det stämmer för ögat istället för efter vattenpasset. En slags kompromiss då mellan ofta två andra äldre olika sneda ytor.

  Att välja hantverkare är svårt men min personliga erfarenhet är att man måste förså varann riktigt bra för att resultatet ska bli bra. Skicklighet och pris får komma i andra hand, utan förståelsen och nogranna/tydliga beskrivningar av hur du vill ha det gjort.
  Ju mer detaöljerad du gör din beskrivning av vad du vill gjort desto bättreunderlag har hantverkaren men rätt hantverare aka även diskutera om han anser något kan göras bättre. I diskussionen uppstår oftast det bästa slutresultatet om rätt förståelse finns.

  Gilla

 2. Nu gick det fort, stavningen ovan …..

  Gilla

  • Hans, alla accepterar tyvärr inte ett gammalt hus egenheter och skevheter. Men fler och fler börjar se på byggnader som vi byggnadsvårdare gör :-)

   Apropå hantverkare så är det fantastiskt bra att få diskutera lösningar såvida han/hon är inne på samma tankebanor. Våra hantverkare hade jag mycket givande snack med då det gällde köksinredningen.
   Men att acceptera spårad MDF-board istället för en tums pärlspont gjorde jag inte som en av anbudsgivarna föreslog, nix pix.

   Din kommentar är det absolut inget problem att förstå, tack för den!!!

   Gilla

 3. Vi har också snett och vint men det är bara charmigt! Och vi tänker inte räta upp det :) I köket brukar alla bollar som katterna leka med rulla in under ett skåp som står i det lägsta hörnet. Rätt praktiskt när man vet att man ska leta just där. Gamla hus får vara så =)

  Gilla

 4. Jag håller med om att gamla hus inte behöver vara perfekta med räta linjer och allt i vinkel. Ett gammalt hus är ett gammalt hus och då bör man som sagt låta det ha sin egen stil. Men lite planering blir det funktionellt ändå.

  I våras bodde jag på ett hotell i Åbo där golvet lutade rejält i några av rummen. Lade man en flaska på golvet rullade den raskt iväg mot motsatt vägg. Av vilken orsak spekulerade vi på. En orsak kan ha varit att hotellet var inbyggt i ett gammalt hus och hänsyn därför tagits till huset. Det var annars ett 4-stjärningt hotell och inget gammalt renoveringsobjekt.

  Gilla

 5. Jag blir så glad att se husets bevarade skevhet och anpassningarna därefter!
  Tyvärr har jag ett hus som är ett skräckexempel på upprätade väggar. När det renoverades för ca 25 år sedan var det galna snickare som såg till att det blev räta vinklar överallt :(. Med följd att bl a en timrad innervägg blev dubbelt så tjock eftersom den lutade kraftigt. Den gamla tröskeln är bara hälften så bred som väggen, det ser heltokigt ut. Skulle gärna riva bort allt nytt på väggarna men det är tyvärr en alltför stor sak att sätta igång med nu. Men kanske någon gång i framtiden…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.