Slutet närmar sig


Det här är en gård inte långt från Universumet som jag nyligen tittade till. Förmodligen byggd under samma tidsperiod som vårt hus. Det har stått obebott länge men varje dag, sommar som vinter, har en gammal man, uppväxt här, cyklat hit från den lilla staden och sett till sitt älskade föräldrahem. Sedan ett par år orkar han inte längre. Nu plockar ingen äpplena, matar fåglarna, tar bort ogräs, vattnar krukväxterna och rabattväxterna, styr undan vildvinet, ser till att stupröret hänger ihop med hängrännan, justerar tegelpannor…  Jag cyklade hit en höstmorgon för några år sedan utan kamera, fick se det invändigt och pratade med den gamle mannen som berättade husets och dess invånares historia som jag  efteråt nedtecknade ur minnet.


Det här huset gissar jag kommer att utplånas.
Trots de vackra korspostfönstren med innanfönster, enkelfassponten, glasverandan… Trots ladugård och uthus. (Det är så mycket enklare att riva och bygga ett kataloghus som ska ske i närheten).
När jag ser det här funderar jag på hur mitt Universum kommer att se ut om några decennier…

.

13 reaktioner till “Slutet närmar sig

  1. Åh, det gör ont i hjärtat att tänka på att folk är så tokiga att dom skulle riva ett sånt fint hus!! Tänk vilka skatter som går förlorade!

    Gilla

    1. Trevligt att du är inne på samma linje som jag :-)
      Ja, det är pengaförstörelse. Och miljöförstörelse för den delen. Historielöst.
      Men i den allra närmaste omgivningen resonerar de allra, allra flesta som så att gamla hus är inget värda. Det går alldeles för sakta att ändra folks inställning tycker jag numera, åtminstone i vissa delar av landet och i en del socioekonomiska sammanhang.
      Men det är glädjande att Svenska byggnadsvårdsföreningens medlemmar ökar :-)

      Gilla

  2. Ja, det gør ondt i hjertet, Eva F…
    Jeg deltog for nylig i et ét-uges (1 vecka) højskolekursus om ”Udkantsdanmark” (ja, sådan noget findes selv hér i landet…). En af foredragsholderne sagde, at nutidsmennesket ikke længere har rødder, men derimod fødder…

    Gilla

  3. Hoppas han har några ”husräddare” i släkten. Så fina proportioner och småfönstren till vindsförråden eller skrubben som vi säger här i norr är ju bara för fina!

    Gilla

  4. När sådana här hus bara rive eller nästa ännu värre görs om till modernt hus får jag sor i hjärtat.
    Ett stycke svensk historia dör……….
    Oftast helt i onödan bägge de två hus jag har har ansetts som rivningobjet, ingen annan har varit intresserade av husen.
    Hoppas rätt persom kan ta över denna pärla!!

    Gilla

    1. Ja Hans, det är värre när husen renoveras/repareras till helt modernt med fönsterbyte, takbyte och hel förändring invändigt. Man brukar säga att i arbetarstäder/kommuner har den här typen av kulturgärning (att intressera sig för byggnadsvård) inte något fäste,det är i akademiska kretsar sådant görs. Den kommun jag arbetar i och bebor har just en arbetarstad som centrum. Här går många byggnader till spillo på grund av ovilja och okunskap… så tyvärr är jag pessimistisk då det gäller den här gården.
      I stan strax norr härom, en stiftstad, är det annorlunda, förståelsen för kulturarvet ser ut att vara större.

      Gilla

  5. Du har nog rätt när det gäller inställning hos komuner angående bevarande . Vi bor i en så kallad arbetarkomun mellan Malmö och Lund. De har fina bevarande planer men nästan inget bevaras i slutändan. Husen rivs till slut eller säljs till byggbolag som hårdrenoverar dem. Tyvärr styr bara kortsiktig ekonomi.
    Jag tror byggnadsvård är mycket up till intresserade privat personer. Och där känner jag att intresset ökar, hoppas det betyder fler räddade hus.

    Gilla

    1. Hans, det är verkligen positivt att antalet ”riktiga” byggnadsvårdare ökar – för det gör de om man till ex ser till medlemsantalet hos Sv. byggnadsvårdsföreningen. På så sätt lever vi i rätt tid. Men ibland kan jag tycka att det går såååå långsamt. Att ”förädla” en byggnad som byggbolagen ofta hävdar att de gör betyder oftast det du beskriver, hårdrenovering.

      Men låt oss kämpa på, vi blir fler och fler!!! ;-)

      Gilla

  6. De måste öka för även i tidningar och medier känns det som trenden går på rätt håll.
    Dessutom är fler intresserade blan vänner och bekanta, fast man vet ju inte det kan ju vara bara för man gör något ovanligt.

    På sitt sätt tycker jag nog att det är bra att det inte blir en modefluga, sådana har en förmåga att dö väldigt snyggt.
    PS Såg din idee angående skåphyllor. Den kan vara bra någonstans i något skåp. Samlar alltid på bra ideer och tillämpningar

    Gilla

  7. Man måste nog ha upplevt det fula/historielösa och det vackra för att förstå. Som uppväxt i ett 70-talsområde i Kungsängen gick jag alltid ner till hagarna. Jag visste inte vad jag tittade på men tyckte att husen var så vackra där. Jag är så glad att mitt första hus var en skånelänga med mycket liten renoveringsbudget, hade vi haft pengar kanske vi haft mer bråttom och missat hela kunskapen som finns om det. Nu bor jag i burlöv, och funderar på att skriva pamfletter om 30-talshus till grannarna så att de vet vilka fina hus de bor i. En del fönster och fasader har gått åt, men många här har inte haft råd att renovera så där är det vackra bevarat.

    Gilla

    1. Louise, påverka så mycket du kan! Det tråkiga är att dagens mode i arkitektur och inredning måste slå igenom även i det tidigare byggda beståndet. Var tid har sin smak och sin skönhet och logik. Jag tycker om en hel del av dagens arkitektur men vill inte ha allt detta i det hus jag nu bebor.

      Gilla

Kommentarer är stängda.