Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vaholms brohus

14 kommentarer

vaholm '87
HÄRIFRÅN kommer bilden här ovanför som togs 1987. Fotograf var Thomas Carlquist, Västergötlands Museum.

Vaholms bro5
Vaholms brohus i Västra Götaland återinvigdes i maj 1992 efter en omfattande restaurering. Detta sägs vara den enda bron i sitt slag i landet. En överbyggd hängbro i två spann med totallängd på 34 meter.

Vaholms bro1
Själva huset är byggt med en stolpkonstruktion.

Vaholms bro3
Taket består av enkla takstolar på konsoler av naturvuxna ”knän”.  Rotknäna är nödvändiga för att ge stabilitet utan att för den skull stjäla rymd från passerande ekipage. Visst är dessa konsoler vackra?

Vaholms bro2
Stiligt!

Vaholms bro4
Brofästena och bropelaren i mitten är byggda av huggen sten i kallmursteknik och sammanhållna av dragband av järn. De olika komponenterna i bro samt hus är inte speciella i sig men kombinationen gör Vaholms brohus över Tidan unikt. Taktäckningen är enklaste stickspån, pärt. När detta brohus uppfördes vet man inte men det bör ha varit någon gång mellan 1830 och 1880.

Jag tycker den här bron är sevärd och besökte den på min lilla västgötska dagsresa i juni där slutmålet var pionerna i Ljung. Tycker man om byggnader finns inga problem att hitta intressanta besöksobjekt världen över! Hade dagen haft några timmar till skulle jag nog ha försökt besöka Litet torp som jag tycker är väldigt intressant att följa. Bara en timmes restid söderöver från Ljung :-)

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

14 tankar om “Vaholms brohus

 1. Roligt när något sådant rädda åt eftervärden även om bruksnyttan för länge sedan är borta.
  Undra om det är någon influens från USA som låg bakom byggandet…..

  Gilla

  • Hans, täckta broar finns i hela världen, se hemsidan jag refererar till. Ponte Vecchio i Florens är en av de mer välkända. DEn byggdes på 1300-talet innan USA fanns som nation. Vilken överbyggd bro som var först vet inte jag. Men i Sverige finns tydligen bara en enda.

   Gilla

 2. Jag tänkte genast på Broarna i Madison County. Romantiskt ;-)
  Ser på hemsidan att det finns en nästan identisk i Tjeckien, så influenser från grannländer är kanske mer troligt. MEN, VARFÖR?!! Varför täcker man en bro? Hur beskriver man funktionen?

  Gilla

  • I vårt klimat kan det kanske vara för att slippa skotta snö,eller…? Kanske ruttnar en träbros körbana mindre snabbt om ett sadeltak skyddar, kanske håller själva brokonstruktionen längre? Stenbron Ponte Vecchio i Florens har inbyggda butiker längs sidorna, en galleria för guldsmeder ursprungligen som jag förstått.
   Vaholms brohus ger ett pampigt intryck inför allén som börjar vid bron och leder upp till Vaholms gård.

   Men den här funktionsfrågan får vi undersöka vidare, Astrid!

   Gilla

   • Om det vore så, vilket i o f s kan vara en bra tolkning, så skulle det ju finnas klart fler täckta broar i Norden.

    Gilla

    • Kanske ska man börja undersökningen med att se hur många slott och herresäten som är belägna i närheten av en å. Många nås ju via en sjö eller via havet och då krävs ingen bro. För det är nog bara i högreståndsmiljö man kostade på en övertäckt bro. Gissar jag. Eller i en stad…
     Kanske har många av den här sortens broar fått förfalla i detta land…?

     Gilla

 3. Broarna i Madison County var det. Fantastiskt!!
  Varför man har gjort tak på en bro kan man ju undra……

  Gilla

 4. Vet om att det här med täckta broar finns på många platser men denna påminner en hel del om USAs broar. Kanske samma bygg tradition ligger bakom, Minesota harju ochså några.

  En av annledlingarna till att bygga en bro så här är att den blir väldigt stark. Du har ju ett ramverk som går helt runt on själva broplanet
  MvH
  Hans

  Gilla

 5. Den japanskbyggda bron i Hoi An från 1500-talet är ju kanske den mest kända asiatiska täckta bron.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hoi_An

  Förutom att skydda broverket från regn och is (och göra den säkrare för trafik) så hittade jag en annan förklaring också:

  ”In the 1800’s covered bridges were practical due to the abundance of virgin timber and were covered to protect the floorboards. Another reason the bridges were covered is the fact that the horsed did not like to cross the open bridges where they could see and hear the rushing water. The bridges were covered and, you will notice, the entrances look like that of a barn. The horses would enter willingly. Covered bridges were known as ”kissing bridges” as courting couples were prone to stop and steal a kiss before leaving the bridge.”

  Gilla

  • Ah! Klart att det är en säkerhetsanordning! Bara att köra ett spann över en bro är ju problematiskt även om hästarna går på bron. Minst snedkörning och man kan ligga i ån.

   Gilla

 6. Tack Tokyobling!
  Och tack Astrid/Mitt gamla hus för den eftertänksamma frågan du ställde!
  Hörni det här är blev en trevlig konversation. Besök Vaholms brohus och andra täckta broar vid tillfälle!!!

  Gilla

 7. Någonting helt nytt för mig, visste inte att det fanns en täckt bro i landet och undrade förstås varför i all världen. Genom att läsa kommentarerna fick jag vissa svar och ännu fler undringar.

  Gilla

 8. Vilket ställe! Så vackert! Kul också att läsa alla broresonemang bland kommentarerna.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.