Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ringlar och strilar

9 kommentarer

Rabatter längs husväggen är ingen bra idé med tanke på vatten. Det blir lätt alldeles för torrt under takfoten. Men någon trodde på idén före oss och vi har låtit den vara kvar. Lite trevligt är det faktiskt med blommor mot den röda väggen. Vi har provat olika lösningar – vattning med vattenkannor, spridare, svettslang…

Nu kör vi en vanlig plastslang som vi borrat egna hål i där vi vill att vatten ska strila ut. Nästa år blir det att justera. I år la vi slangen med tätare slingor än förut. Tanken är att de nyligen omplanterade växterna ska öka i omfång och så dölja den ringlande ”ormen”. Vi vattnar med eget brunnsvatten.

Fotot tog jag i förra veckan. Någon som tycker att t ex bergenian längst bort och den röda alunroten i förgrunden ser ämliga ut? Var finns taklöken??? Jag säger bara – rådjur äter! Äter allt här utom allium och påskliljor.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Ringlar och strilar

 1. Jag har samma problem med rabatt vid huset. Här finns det dessutom en gjuten kant som är svår att få bort så rabatten får vara kvar. Jag försöker ha växter som inte har så djupa rötter. Har varit inne på att lägga sten i rabatten alt en kant av sten längt in för att växterna inte ska komma så nära huset – få se hur det blir.

  Gilla

 2. Smart sätt att vattna!

  Gilla

 3. Är det inte så att rabatter lades invid husgrunden för att suga upp väta? Jag testar den teorin i år för att suga upp lite fukt ur vår källare.

  Gilla

  • Agneta, intressant – jag har faktiskt aldrig hört det argumentet. För att det ska fungera bör man ha växter som klarar sig med lite vatten antar jag. Lycka till med ditt test!

   Gilla

 4. Här i stan är det skatorna som äter upp eller förstör taklöken. Jag skrämde just iväg en skata som hade bökat upp halva taklöksskålen.

  Gilla

 5. Möjligen om du planterar en björk invid knuten som suger upp mycket vatten. Perenner har väl inte mer än en 30 cm rötter och förhindrar avdunstning mer än något annat. Bra lutning från huset är nog det naturligaste sättet att bli av med regnvattnet. Om det är grundvatten som trycker på mot källarväggen så är det nog bara dränering som gäller, under källarplattan. Jag satsar en bondpion på att de ställdes mot huset för att de inte var ivägen, och har man en hög välventilerad grund så ska det nog inte vara några problem.

  Gilla

 6. Jag gillar att vattna med slang det är rogivande, men det här är ju smartare förstås. Om man kopplar till dränkbar pump (som går på el) i brunnen så kan man vattna dagligen med hjälp av timer…

  Gilla

  • Ja, jag håller med – det kan vara rogivande att vattna blommor. Ändå minimerar vi detta vid husrabatten. Men vi har mer än detta att vattna ;-)
   Timer är nog för avancerat för oss :-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.