Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Att skapa sig jobb

2 kommentarer

”Halvan” bestämde sig för att ta itu med ogräset och växterna som spridit sig i ett stenröse som kom till då elstolpen med nuvarande elmätaren kom till någon gång på 70-talet.  Då luftkabeln grävdes ner kom många småstenar i dagen och dessa samlades i en hög vid stenen där staget fästes. Med åren har hela röset täckts med jord – gräs blir ju mull med tiden och även termiter hjälper till. Nu tyckte han det var dags att ta tag i detta !?  Bort med allt, i med markväv och tillbaka med stenarna.

Jovisst, prydligare än en hög med kvickrot och termitbon. Längre bort ses röset, ”fornminnet” som vi säger, som består av stenarna som hönshusets oarmerade betonggolv hade som ballast. Betongen blev ersatt  med en luftad träkonstruktion då huset blev till ateljé. Meningen är att ”fornminnet” ska inkorporeras i den länge omtalade perennträdgården som dröjer. Men den nu utgrävda stenhögen kommer att ligga utanför.

I direkt anslutning till dessa rösen finns  gårdens fulhörna som Bondjäntan uppmanat oss att visa. Ja, det är inte bara en hörna utan en fulplats.

Gammeljord, fläderbuskar och hallonplantor är bortschaktade och ytan är täckt med markväv, presenningar och plåt om vartannat för att kväva ogräset. Stenar och utrangerade däck håller allt på plats. Ytan har varit täckt i tre år för att säkert kväva ogräset. Samma antal år var hallonlandet täckt innan det blev köksland.

Detta är den allra första idéskissen som kom till. Den kom till i min trädgårdsdagbok.  En dröm om vad som ska uppstå. Utan skalenlig tomtritning som underlag, direkt ur minnet. En del har hunnit tänkas om sedan dess, långsamheten och jag har förädlat idén.

Så här såg det ut på 50-talet. En levande bondgård med grisar där det nu ska bli en trädgård. Vissa materialtekniska likheter kan det bli. Vi vill behålla upplevelsen av bondgård.

Tanken är alltså att detta ska bli något vackert! En giradino segreto med rådjursskyddade perenner. De röda kalkstensskivorna blir en markyta närmast huset där det växer dåligt eftersom det är torrt och varmt söderläge. Där blir det en vägghängd bänk liknande den vid drängkammaren. Som jag längtar…

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Att skapa sig jobb

  1. Inte på alla ställen som fulhörnor har ett sådant tydligt syfte som hos er!

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.