Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Dokumentation då och nu

4 kommentarer

Vi har ett äldre fotografi, mer grått än svartvitt, som man kan anta vill visa på Mälarens extremt höga vattennivå ett speciellt år. En stor del av åkermarken ligger under vatten.


Klicka på fotot för att förstora det.

Året bör vara någon gång före 1924 då vi räknat ut att bostadshusets övervåning inreddes och en frontespis mot nordväst kom till. Tvättstugan förlängdes strax efter med en drängkammare.


Lite suddigt kan man se var gårdens olika funktioner fanns. Idag finns alla utom ett hus kvar även om funktionerna delvis blivit andra då gårdens djurhållning är borta. Det var vagnslidret/vedboden som revs på 1970-talet och då ersattes av ett plåtgarage. Det vi nu har ersatt med ett nytt uthus. Tvättstugan/bykstugan har byggts till med en drängkammare. Det är fantastiskt trevligt att ha kvar detta gamla fotografi.

Detta är läget vårvintern 2013. Man känner igen sig även om förändringar skett. Även grannens fina gamla lagård, vars tak med olika höjder skymtar till vänster på den äldre bilden, finns kvar bakom förbuskningen som skett.

Jag ska passa på att ta en bättre bild en morgon då solen lyser på norrfasaderna som är vända mot kameran. Vi brukar ta med oss matsäck och äta gökottefrukost på berget bakom ryggen någon vacker helgmorgon under våren. Det får bli då – men inte nu till Kristi Him. Jag önskar mej dit då grönskan kommit längre.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Dokumentation då och nu

 1. Intressant ocksa att se hur traden vuxit till sig! Den bild av Sverige vi har idag maste sett annorlund ut da, mindre och farre trad.

  Gilla

  • Javisst Tokyobling, renare, öppnare vidder. Det syns så väl på gamla fotografier.
   Här funderar vi t ex över hur vi ska göra lärkträden på husets västsida. Att ekarna inte ska röras känns självklart.
   Även i Mälardalen märker vi av förbuskningen av markerna, det är inte bara i Norrland. När vi gick med i EU sas det att med den nya jordbrukspolitiken skulle Sverige återgå till 1700-talets nivå då det gäller beskogning.

   Gilla

   • Var det inte under just 1700-talet som Sverige hade som allra minst skog? Anslutningen till EU kan man ha många åsikter om men positiv för den svenska landsbygden (dvs. allt utanför norra Stockholm) har knappast varit positiv. Själv röstade jag nej. Mitt nya hemland har liknande problem med förbuskning och globalisering. Någon gång i livet hoppas jag få chansen att dra mitt strå till stacken i bekämpningen av de båda fenomenen.

    Gilla

 2. Ja, järnbruken krävde mycket trä till järnframställning på 1700- och 1800-talen. Ska inte låta det vara hugget i sten när skogsarealen var som minst men det går säkert att få fram siffror om man söker. På 1800-talet ökade befolkningen, nybyggen röjdes för att få fram åkermark. Många emigrerade pga att landet inte kunde naturhushålla alla. Men detta är en generalisering och just nu har jag inga siffror stärker mitt påstående om beskogningens maximum.
  EUs jordbrukspolitik har inte gynnat Sverige som helhet tycker jag. Det är kämpigt att vara småbrukare, allt ska ekonomiseras i allt större enheter för att vara lukrativt.

  Har du sett det här? Där ingen skulle tro att någon kunde bo – http://www.svtplay.se/video/1201050/del-5-av-6

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.