Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skafferiet

2 kommentarer

Det tog emot något så fruktansvärt att riva skafferiet som stod i det där hörnet. Men så blev det ändå efter alla de skisser som jag gjorde visade att det blev bästa lösningen för köket som helhet om köksfunktionerna stuvades om.

skafferi

Hörnskafferiet ersattes av det här utdragsbara skafferiskåpet som endast är 40 cm brett och normala 60 cm djupt. Skafferiskåpet slukar väldigt mycket, nås från båda sidorna, och vi är mycket nöjda med lösningen trots allt.

Jag ville här, precis som i de övriga kökslådorna ha beslag från tyska Blum som är av hög kvalitet.  Men si, det sa snickar-Greger att det skulle ge problem framöver just i skafferiet. Blum-beslaget monteras på skåpets sidor och eftersom vi har pärslpont, visserligen en tum tjocka, så skulle de röra sig med årstiden och ge problem med beslaget som skulle skruvas i varje bräda. Jaha ja, det hade jag inte tänkt på. Så det blev ett svenskt högskåpsbeslag inköpt hos Theofils som skruvas fast upptill och nertill. Dock har vi haft lite problem med den näst översta trådkorgen som åkt ur haken på ena sidan och tippat ner. Därför sitter ett spännband som håller ihop de lodräta fyrkantrören som korgarna är hakade på.

En fördel med beslagen från Blum och det vi använt är att skåpet går att dra ut i hela sin längd, sitt djup. Överblicken och åtkomligheten är maximal. Har sett att Ikea (och kanske fler köksproducenter) har en typ av skåp som inte går att dra ut helt och det fungerar inte alls lika bra. Tycker jag.

vedlår

Vid sidan om järnspis och elspis finns förvaringslådor som ska likna en vedlår. ”Vedlåren” har tre lådor med olika höjd och Blumbeslag. Den övre har front ända upp till bänkskivan. Då man öppnar ser man dock en övre låg låda som normalt är gömd bakom fronten. Undertill finns en lägre låda där kastruller förvaras. Beslagen klarar många kilos belastning, vi är verkligt nöjda med vårt åtta år gamla kök.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Skafferiet

  1. Ett sånt där skafferi är så smart. JAg har ett vanligt från 80-talet och allt det där som är bakom är ju så jobbigt att få fram.

    Gilla

    • Maria, jag gissar att ditt skafferiskåp är 60 cm brett och något lättare att de bakersta delarna av än vårt, som endast är 40 cm brett. Men når man det från båda sidor är det en perfekt bredd :-)

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.