Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Det minsta

2 kommentarer

Men vad nu då. Vad är detta? Jo, detta är husets minsta men nog så viktiga rum.

Husets lilla wc/dusch försöker inte följa den stil som fanns då huset byggdes, utan är något fristående. Men får det se ut så här i ett gammalt hus? Nja, jag skulle inte ha valt de ytskikt som är, om valet varit mitt helt och hållet. Det detta var det första rummet att färdigställa, påbörjat före min flytt hit. Invigningen skedde inte förrän i november 1997. Då var vatten- och avloppsledningarna till huset nergrävda, varmvattenberedaren installerad, tanken nergrävd och markbädden utförd. Innan dess fanns torrdass ute.  Men den gamla klosetten från Gustavsberg med dragknopp och bakelitsits är helt i sin ordning. Den hittade vi second-hand i den lilla staden. Att leta efter en sits var ett kul detektivarbete. Dessutom behövdes det två eftersom Halvan klev sönder den första :-) Standardtvättstället fyller sin funktion och är inget att orda om. Runda spegeln och vita Böhlmarkslampan ovanför gillar jag (ni ser väl den lilla runda förstoringsspegeln), den virkade plastmattan har MrsUniversum inhandlat. Laminatskivan från Perstorp bestämde jag svart för att stämma med bakelitsitsen. Kan relativt lätt bytas ut om man vill eftersom långsidorna är fastspända mellan bockade rostfria plåtbeslag i u-form som specialbeställts. Till detta valdes  kromade rör och rostfri golvbrunn. I taket finns utanför bild den kombinerade lampan och infravärmaren, en hygglig kombination som ger skön värme utan att pruta på komforten.

Här var tidigare skafferi in till höger – fönstret finns kvar. Rakt fram fanns en dörr in till salen. Huset hade rundgång som nu är borta, jag har aldrig upplevt den eftersom dörren byggdes för redan 1982. Men dörrkarmen finns kvar och dörrbladet står på logen. Med originalfärg – UniversumgrönToapappershållaren Demerx från Kinda är en trotjänare som hängde med i flytten. Finns ingen bättre om ni frågar mej. Pedalhink från Brabantia i utförande med blankt stål.
toa1
Till vänster då man kommer in, ovanför pedalhinken, finns all förvaring och handdukskrokar. Tidningar och broschyrer är en självklarhet på vår toalett. Finns väl inget annat ställe som är så rofyllt. Skulle möjligen vara utedasset :-)

toa4
Tvålar som reseminnen från Jordanien och Libanon.

toa2
Några andra tvålar MrsUniversum samlat på sig.

Plan bottenvåning

toa7
Frostat glas med slipade kanter och kromade gångjärn specialbeställt från Inredningsglas, skyddar originalfönstret från vattenstänk. Det är lätt att vika undan glasskivan mot väggen och då har man utsikt ända till åmynningen.

toa8
Toalettdörren fungerar som sambandscentral med väggalmanacka som kom-ihåg-påminnare. Den gamla spegeldörren med kammarlås och äggformat vred är äldre än huset. Men varför målades vi allt vitt? Snickerierna visserligen med linoljefärg men ändå!  Min smak har förändrats ju längre jag levt i och påverkats av detta hus.
toa3
Stjärnmattan av plastremsor är en trevlig färgklick. Den byts ut till andra virkade fynd då det passar. På jularna ligger en svart-röd-grön-vit rund plastmatta som Agnes virkade då hon levde och verkade här.

Framöver kommer saker att hända då kommunalt avlopp ska dras in.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Det minsta

  1. Gillar verkligen lösningen med fönsterluckan! Snyggt, praktiskt och enkelt – spar i inspirationshörnet i hjärnan.Ha en glad dag!

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.