Restimmer

Bostadshuset här i Universumet är byggt med restimmerstomme. Den byggtekniken förekommer från sent 1700-tal fram till början av 1900-talet. Tekniken innebär att man bygger med stående (6″) fyrkanttimmer där de stående stockarna är ihopdymlade i sidled och är infogade i syll och väggband/ringvarv med fjäder och not. Det var viktigt att torrt virke användes eftersom stommen annars skulle bli otät när virket krympte vid torkningen. Resvirke, som är en annan byggteknik,  bygger på samma konstruktionsprincip men sågade plank användes istället, ofta 4″ tjocka. Denna byggteknik har vi också i huset, nämligen i den del som byggdes till 1924 – övervåningens påbyggda frontespis, i hörnet på fotot nedan.

Klicka på bilden för förstoring.

Här i vårt bostadshus har vi båda konstruktionerna. Restimmer användes alltså då bostadshuset byggdes omkring 1910, vid bjälklagen användes hörnjärn. Då övervåningen byggdes till med en frontespis 1924 användes en resvirkeskonstruktion. Allt det här såg man så tydligt då norrgaveln panelades om i höstas, se bilden ovan. Utöver detta är kallfarstun byggd med regelkonstruktion.

Klicka på bilden för förstoring.

Text och figurer skannade ur boken Så byggdes husen 1880-1980 av C Björk, P Kallstenius, L Reppen, 1983. I den tas olika konstruktioner upp som förekommit de senaste 100 åren. Värd att studera!
De äldre byggnadskonstruktionerna är viktiga att förstå och bevara även om de inte syns under ytan.

.

9 reaktioner till “Restimmer

  1. Vårt hus verkar vara en blandning. Vi trodde det var liggande timmer överallt tills vi kom till framsidan. Där var det plötsligt stående timmer på övervåningen. Man kan ju undra varför de ändrade sig mitt i alltihopa.

    Gilla

  2. Vårt gamla hus, byggt 1952, var resvirke. Så rejält byggs inte nu för tiden då det skulle kosta en förmögenhet att bygga ett tvåfamiljshus med resvirke i alla väggar!

    Gilla

  3. Visst är det intressant med olika tekniker. Som dessutom blandas.
    Anneli, menar du resvirke eller restimmer? Idag är det till stor del regelkonstruktioner som gäller för trähus, med isolering i facken mellan reglarna. Men andra tekniker börjar återkomma eller utvecklas. Bland annat byggnadsvården och ekobyggandet påverkar i rätt riktning!!!

    Gilla

  4. Vårt tidigare hem var ett tvåfamiljshus byggt 1952 i resvirke. Vårt nuvarande är en timring som är byggt av flera timringar. Antagligen rest någongång kring 1830-1835 efter laga skiftet då sönerna fick dela på stamhemmanet vars bostadshus är från 1600-talet och står kvar mitt i byn på andra sidan sjön.

    Gilla

    1. Man förstår att du bor i norra Sverige även om 1600-talet verkar tidigt för en norrländsk gård. Det är väl närheten till Nederluleå medeltida kyrka (världsarv) som gör att bosättningen är gammal. Härligt!

      Gilla

  5. Hm, misstänker att vi har restimmer i vår hus från 1920. Har ju den där boken någonstans hemma, kanske dags att öppna den! :) Knutarna är för små för att det ska vara klassisk timmerstomme. Svaret kommer vi få när vi river bort masonit fasaden i sommar! Spännande..

    Gilla

  6. Åh, ditt universum kommer antagligen bli min räddning. Sitter med ett hus om 90 + 90 kvm som fått röta långt upp i väggarna och inga pengar att anlita hjälp för, inget försäkringsbolag som bryr sig … Nu gäller det att lära sig tekniken och börja jobba hårt …

    Gilla

Kommentarer är stängda.