Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Jerikos ros

13 kommentarer

Hade besök i torsdags av en gammal bekant som frågade efter den där torrbollen till blomma som min mamma hade en gång i tiden. Jag fattade genast galoppen och letade fram den där bollen som legat i ett skåp i flera år sedan den senast fick vatten.

Selaginella lepidophylla är det latinska namnet – och den tillhör familjen mosslummerväxter.

Klockan 17.06 placerades den i en skål med ljummet vatten.

Klockan 17.29 hade den öppnat sig så här pass.

Här är den dagen efteråt. Det tar en knapp timme för bollen att slå ut helt.

Jerikos ros kallades den hemma, jag köpte mitt exemplar i Botanisk Haves butik i Köpenhamn för länge sedan. Även då hade den namnet Rosen från Jeriko. Nu googlar jag och ser att det är en falsk Jerikos ros. Men ändå, lika häftig är den för det. Den växer vild i öknar i Arizona, Texas, Peru och Mexiko där den rullar med vinden tills regn kommer och den slår ut. I Botanisk Haves medföljande beskrivning står den härliga gamla skrönan att den har sitt hem i öknarna i Palestina och Egypten samt att den kom till Europa med hemvändande korsfarare. Så är det tydligen inte.

Minns min förundran som barn då bollen vecklade ut sig i vatten. Fortfarande är det ett intressant fenomen även om bollen inte blir grön längre. Det är ett litet underverk det här, en ”krutdurk” av samlad energi.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

13 tankar om “Jerikos ros

 1. Spännade!
  Om annonser: Du har ju en liten uggla i högerkolumnen som säger ”Ad free blog”. Jag vet inte om du själv valt ellel om det bara blivit så, men du har nu något reklamliknande på bloggen. Precis under ditt inlägg kommer upp (idag, det har sett annorlunda ut andra dagar) ”Du är vår 1000000: e besökare – inget skämt!” Och att man kan vinna en I- produkt. Men det kanske är bundet till wordpress. Tänkte bara informera dig om du inte visste det…
  Johanna/mammanonna

  Gilla

 2. Nämen!! Kommer själv från Texas men hade aldrig hört talas om den här intressanta växten. Vad kul!

  Gilla

 3. Jag ser ingen reklam men du har kanske lyckats ta bort den. Eller tänker jag om Nonna kanske läser via någon app eller hemsida så reklamen ligger via deras sida.

  Vilken häftig blomma/växt. Tänk så mycket det finns i vår natur som är smått magiskt.

  Gilla

  • Tack Sophie för feedback. Jag vet inte vad det var som pågår/pågick. Själv ser jag, datanovisen, inget. Har tagit bort och installerat om Firefox.

   Gilla

   • Jag ser också ugglan – nästan längst ner i högerkolumnen. Jag läser din blogg på ”vanligt” sätt utan app eller något annat ”konstigt”.

    Gilla

 4. Förresten – en mycket märklig växt! Är dess liv över nu när den har blommat ut eller kan den torka igen?

  Gilla

  • Annika, Jerikos ros kan torka hur många gånger som helst och slår ut då den får vatten efter åratal i ett torrt skåp eller i öknen. En ”evighetsblomma”.

   Ugglan med texten ad-freeblog SKA synas. Den talar om att min blogg inte är reklamfinansierad och att jag heller inte låter mig påverkas av företag som vill använda mina blogginlägg för marknadsföring. De produkter jag ändå skriver om ibland har jag inte fått betalt för att skriva om!
   Se inlägget https://mittuniversum.wordpress.com/2012/08/28/wayfarer/

   Gilla

 5. Hej! Har aldrig sett liknande blomma , fascinerande! Men det finns ju något sorts tebollar att köpa som jag tror slår ut i vatten. Kanske en släkting…

  Gilla

  • Visst är det en häftig växt!? De där tebollarna som slår ut i hett vatten för att bli te, är gjorda av människor av teblad och ätbara växter och är små mirakel de också. Mer färgrika än Jerikos ros.

   Gilla

 6. Nämen kolla, jag har såna där jag också. Egentligen så fula att hälften vore nog. Jag tror jag har mina i någon garderob någonstans just nu. Jag har förstått att man ska kunna låta dom ligga utan vatten i femtio år och sedan kunna väcka dom till liv igen. :) Hade ingen aning om att det där var deras namn..

  Gilla

 7. Ett verkligt häftig växt. Mitt lilla under är två år och tidvis är den grön tidvis vilar den sig. En riktig överlevare.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.