Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Utbytt för tillfället

6 kommentarer

Ut ur köket åkte i november sittbänkens rundvirkade ”sittdyna”  för att ersättas av ett fårskinn som både jag ock katten slåss om att sitta på. Paradhandduken åkte ut för att ersättas av något ”juligare”. Båda är secondhandköp. Här på gården finns bara en bråkdel gamla textilier kvar som trasmattor, handdukar, örngott, bolstervar och underlakan, några små dukar, en väggbonad samt draperier. Ja, åsså någon pannlapp eller grytlapp som man säger i den här delen av landet. Är det inte typiskt att kvinnoarbetet är förgängligt och att det ofta inte uppskattats i så hög grad?

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 thoughts on “Utbytt för tillfället

 1. Oj, den sittdynan ger mig starka 70-talsvibbar :) Är det verkligen så? Att kvinnans verk ofta inte uppskattas? Jag har inte upplevt det så, men kanske är det så. Att det är förgängligt är kanske inte så konstigt eftersom det ofta är av det slaget att det helt enkelt blir utslitet.

  Gilla

  • Förspilld kvinnokraft har det talats om.
   Hur många syr t ex gardiner idag, de finns ju att köpa helt färdiga. Att sy själv kan betraktas som att ta tid från något viktigare man kan syssla med. Antalet textilaffärer har minskat rejält de senaste åren har jag märkt, det tyder nog på att färre syr eget för man tycker inte att det lönar sig.
   Men slöjden och handarbete, t ex stickning är stor just nu. Kul att det kommer igen.
   Att brodera monogram på handdukar – där går gränsen för mej. Trevligt att sådana finns kvar här, att initialerna inte stämmer bekymrar mej inte :-)

   Gilla

 2. Jo, jag har naturligtvis hört orden förspilld kvinnokraft. Jag tänker lite olika bara tror jag. Tänker inte så ofta manligt – kvinnligt. Har märkt det i flera sammanhang att jag tänker olika. Och sy gardiner. Är det nödvändigt en kvinnosyssla? Jag ser som sagt inte saker på det viset. Förmodligen därför jag sällan funderar på det. Sedan vet jag att det är vanligare att kvinnor syr gardiner, men jag känner faktiskt en man som gör det. (Och han är inte gay)
  Jag vet inte heller om det handlar bara om tid, många tycker det är urbota tråkigt att sy gardiner. Varför då göra det om det går att slippa? Ofta är det tom billigare. Tycker man det är roligt däremot så är det ju bara att köra.
  I vår stad har inte antalet textilbutiker minskat, tvärtom. Det finns i dagsläget en mer än närjag flyttade hit. Däremot har möjligheten att få tag i tyg som skall vara till kläder minskat. Tyg till gardiner och inredning kan jag hitta i parti och minut. Och det finns även ganska många affärer på nätet som säljer tyg. Det är nog ganska inne att sy gardiner också nu för tiden. Åtminstone i vissa kretsar. Men kläder däremot, verkar vara ganska ute.
  Själv syr jag gardiner och annat som jag vill ha eller som behövs, och stickar och virkar, men jag gör ju också fönsterbrädor och hatthyllor och enkla möbler och allmänt snickeri. Och testar allt jag vill testa. Har därför svårt för att identifiera mig med något speciellt.
  Brodera monogram på handdukar – det skulle inte jag heller sätta mig med :)

  Gilla

 3. När det gäller aktier talar man ju om ”köpläge”. Skulle vilja påstå att det gäller gamla textilier just nu. Man kan på loppis och second hand fynda fint handarbete för en struntsumma.
  Textilier borde väl inte vara mitt område men jag gillar välgjort hantverk av alla sorter.
  Dessutom är gamla textilier ett bra sätt att få stämningen rätt i en ”gammal miljö”.

  Jag tittar gärna på textilierna där finns så mycket välgjort, vackert som kostat många , många timmar hanarbetstid.
  Samla på er nu finn möjligheten om några år är mycket borta

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s