Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Mer att göra

6 kommentarer

Det finns mer att ta tag i här i bostadshuset. Sista rummet ut är ”kammaren”, vardagsrummet. Ni ser på bilden att spånskivor togs bort i samband med att braskaminen installerades. Restimret är synligt. Vi tittar in genom dörren till köket. Det är knappt att jag vågar skriva vad mer som återstår därför att vi vill inte känna oss pressade av att det ska gå snabbt. Berättar man är risken stor att man gör det. Är ni klara? Men det var ju ett år sedan ni påbörjade det här…  osv.  Först planerade vi att köra igång direkt in på det nya året med det här rummet som vi börjat kalla ”kammaren”, men under julen har vi tänkt om.

Det här rummet är det första som över huvud taget gjordes något åt här i Universumet. De småblommiga 70-talstapeterna målades med limfärg i ockra med två strykningar. En otroligt lyckad färg som glatt mej mycket och ofta. En snabb och prisvärd ”make over” då limfärg är billig och för oss var den gratis till och med. Det här var i samband med att Byggnadsvårdsföreningen flyttade och deras kontorslokaler skulle målas om. Åtgången missbedömdes, det blev två hinkar limfärg över och jag blev tillfrågad om jag ville ha dem. Inte sa jag nej, ny fastighetsägare som jag var. Allt sedan dess har rummet varit väl avstämt ockragult med  70-talsvitt pärlsponttak, länge var detta huset vackraste rum. Långt senare plockades golvsocklar och skursocklar/fodersocklar bort och den beiga plastmattan byttes mot en linoleummatta. Socklarna har suttit löst sedan dess och skursocklarna i original förvaras i säkerhet på annan plats eftersom de inte gick att sätta tillbaka då golvet blivit ett par millimeter högre än förut.


Nå, vi lever med det här rummet ett tag till och tänker oss nu att börja färdigställa vårt nya uthus som bara är ett tomt skal. Efter  det får vi ett utrymme där böckerna från kammaren kan förvaras råttsäkert och uppvärmt under tiden arbeten pågår här.

Då kammaren väl är tömd är det bara att ta ner återstående spånskivor,  skrapa och måla tak och fönster, antagligen pappspänna väggarna och fixa ytskiktet. Linoleummattan får ligga kvar. 
Det intresserar mej är att se hur stor del av väggarna som är lerklinade bakom spånplattorna. En del klining har kommit fram på väggen mot salen se bilden ovanför. Det vore allt lite intressant att få pröva på  lerklining :-) Jag tror verkligen att ett är ett bra material att släta ut innerväggar med och som ger vindtätning. I köket var ytterväggarna tätade med kalkbruk, det här är något annat.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Mer att göra

 1. ”Kammaren” er også et godt eksempel på, at farer man inte for snabbt främåt, da gi’r det mulighed for ”tid til tanker” – og det er aldrig en dårlig ting…
  – og så overvejer jeg selv at lerkline et skillerum (en nyopført indre bindingsværksvæg), som jeg foreløbig har beklædt med pileflet. Men det er ikke tæt nok. Så jeg påtænker at line med ler, som vi har masser af her på stedet…

  Gilla

 2. Lerklining är fort och lätt gjort. Och ger en oöverträffad atmosfär i fråga om akustik och luftfuktighet. Jag gillar det väldigt mycket.

  Gilla

 3. Blev nyfiken på er vedförvaring som ser ut att kunna bäras också. Har en större variant själv men tycker de är lite för tunga. Skulle gärna se fler bilder och mått på er variant. Har ni gjort dem själva?

  Gilla

 4. Hej alla, ja det vore väldigt roligt att få lerklina kammaren. För länge sedan gick jag en kurs i lerklining andordnad av Sörmlandsmusem, med tanke på vårt hus. Vi får se hur det ser ut bakom skivorna.
  Jag vet att du har rätt Sara, i det du skriver.
  Jørgen, säg till så kommer jag och hjälper och får mer erfarenhet :-)
  Lilli, så har jag inte planerat men kanske är den detaljen värd att skriva om snart ;-) Min pappa har gjort de två som syns på bilden, men vi har flera sorter.

  Gilla

 5. Det kunne være trevligt med et lille dansk-svensk lerklinings-kursus her til sommer. ”Halvan Sverige” er velkommen. Så inviterer jeg også ”Halvan Danmark” :-)
  Her på gården har vi f.eks. tid til at lerkline i juli måned. Hvad si’r I?

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.