Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Cinghiale

5 kommentarer


Vi har sett sex-sju vildsvin promenera förbi Universumet i snön efter mörkrets inbrott. Ett par gånger den senaste veckan. Vad väntar till våren med barmark? Tanken förskräcker. Ifjol bökade de en enda gång hos grannen, sen höll de sig borta från våra marker. Men nu har de alltså synts igen. Inte törs jag  sitta på farstukvisten med en bössa i hand och skjuta när de uppenbarar sig. Skjuter jag en finns dessutom många kvar och de förökar sig snabbt. Har ni vildsvin? Är eltråd det enda som håller dem borta?

I Italien är det inte alls ovanligt att vildsvinskött serveras, även på ganska ordinära restauranger. Gott är det. Mera sådant önskas här i landet ;-)

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 thoughts on “Cinghiale

 1. Vildsvin finns häromkring, men kommer än så länge inte in i stan. De som bor utanför stan kan få påhälsning i sina trädgårdar. Och de förstör ordentligt har jag förstått. Däremot så kommer delar av dem in i våran saluhall där de har en butik som säljer vilt, och köttfärs från vildsvin är riktigt gott. Förra året hade vi dessutom julskinka från vildsvin. Man vet ju i alla fall att de haft de bra så länge de levt.

  Gilla

 2. I Skåne där jag är uppväxt finns det massor av vildsvin. En ensligt belägen idrottsplats hade stora bekymmer med att vildsvinen bökade upp deras fotbollsplan. Där löste man problemet genom att ha en radio som gick igång på högt ljud. Radion var kopplad till en timer, så den gick igång väldigt oregelbundet på nätterna. Denna lösning kanske inte fungerar nära bostäder, men den kanske räcker med starka lampor som tänds och så lite lägre ljud. Bara de blir skrämda.

  Gilla

 3. Det skall finnas vildsvin runt oss men har ännu inte sett några…inte ens spåren efter dem. Förhoppningsvis fortsätter de att hålla sig på avstånd. Skulle inte vara allt för roligt att få dem på besök i grönsakslandet. Har nog med våra vattensorkar som gräver och äter sig igenom gräsmatta och odlingar och lämnar efter sig gigantiska sorkhögar och halvätna rotfrukter.

  Gilla

 4. I höstas här i trakten härjade ett gäng vildsvin hos några grannar. Allas gräsmattor bökades upp utom hos den granne som hade utelampor med rörelsedetektor. Där lamporna lyste var gräsmattorna orörda!

  Gilla

 5. Tack för tips! Ljud eller ljus alltså. Eller lågt elstängsel som jag hört av andra. All denna elektricitet … ;-)
  Nå, ännu har de inte varit inne på gården.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s