Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Salen

6 kommentarer


 Dukning testas.

Dagen före dopparedagen invigde vi salen i all enkelhet med julig risgrynsgröt och hembakat bröd, skinka och torkat kalvkött med tillbehör. Det skedde tillsammans med ett par goda vänner. Det var nätt och jämnt att vi hann få klart. På bilden ligger inte mattan på sin plats under matbordet men även den hann rullas ut. Väggarna är ganska tomma och det får lov att ta sin tid. Den vita radiatorn ska målas till sommaren.

MrsUniversum vill bara nämna att rummet är svårfotograferat den här tiden på året. Varken morgonsol eller kvällssol hinner komma in genom fönstren innan den går ner. Via kök och senare via kammaren tar sig solstrimmor in korta tider under dagen. På sommaren är det helt annorlunda och jag uppskattar verkligen årstidsväxlingarna.


Salen har något av den känsla som jag eftersträvat – något gammaldags,  ett rum som bara används ibland, inte som dagens vardagsrum. Uppvärmt med öppen dörr under större helger och firanden, stående med stängd dörr och lägre temperatur under stora delar av vinterhalvåret. Så de gamla sorterna av krukxäxter kommer att trivas och överleva. Till exempel nerium, liljor, bondamaryllis, ormbunkar, palmer, fjädersparris, adiantum. Jag minns min mammas mosters ”finrum” med härligt sval stillastående luft med speciell doft, vackra växter och textilier. Detta barndomsminne har jag haft för ögonen då vi planerat salen och boendet i Universumet. Tempererade zoner, energibesparande levnadssätt, rum med olika känsla och upplevelse. Det är väldigt långt från dagens öppna planlösningar men vi bor ju här på husets villkor och tycker det är trivsamt.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 thoughts on “Salen

 1. Underbart vackert och jag tycker verkligen ni har lyckats fånga den där känslan.

  Gilla

 2. JA! Hvor smukt!
  Lad både børn og voksne opleve atmosfæren!
  Håber, I har gode venner i alle aldre, som skønner på, at træde ind jeres hus(e).
  Selvom jeg ikke har været i huset, kan jeg høre uret gå: ”TIK-TAK, TIK-TAK, TIK-TAK, …” :-)

  Gilla

 3. Precis så gör vi också. Salen står med stängda dörrar på vintern och värms upp till jul och nyår. På våren flödar ljuset in och de öppna dörrarnas tid börjar. På husets villkor vill vi också bo, precis som du skriver.

  Gilla

 4. Tack! Kul att ni gillar salen.

  Gilla

 5. Tack för titten! Tapeten, möblerna, gardinerna; så stil-och stämningsfullt. Och så bra tänkt med ”tempererade” zoner (inte minst för städning).

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s