Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Grundvärme

3 kommentarer

Nu i december då så mycket snö föll skottade Halvan upp snö mot torpargrunden, krypgrunden, vilket är en nordlig lösning för att undvika golvdrag. Själv tar jag den för given då jag tänker på äldre hus i norr, det var självklart att skotta upp snö så här då jag var liten. Än idag ser man det på landsbygden norröver.


Är snön kall och mycken är detta ett bra sätt att minska energiåtgången och få skönt inomhusklimat.


Suveränt enkelt.


Vår tvättstug ligger så till att en stor snövall byggs upp då det snöar och blåser nordliga vintervindar. Den snön flyttar vi inte på, det vore att arbeta mot naturen. Därför har vi en gång längst in mot väggen, utan snövall. Innanför de här dörrarna är det ouppvärmda utrymmen innan man når tvättstuga och drängkammare.

.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Grundvärme

  1. Ja här hos oss skottar vi alltid upp mot väggarna på bostadshuset. Vi har mullbänk i flera rum så på det viset kan man hålla kvar värmen och mota draget! God fortsättning och gott nytt år från Annelie i Boden.

    Gilla

  2. Jag känner också till denna metod för att mota golvdrag. Det gjorde vi alltid i mitt barndomshem. Det hus som jag nu bor i är förvisso en gammal bondstuga men den har så hög stenfot att det skulle krävas mycket snö för att täcka stenfoten och nedersta stockvarvet.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.