Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Att fira jul vid sekelskiftet 1900-talet

2 kommentarer

Jag besökte som tidigare nämnt Skansens byggnader dagen före julaftonen förra året.
Det här är postmästarens julprydda finrum/sal vid förra sekelskiftet.

Det vankas kaffe med dopp.

Det är ganska lågt i tak men stor golvyta. Trätaket är vitlimmat, väggarna har mörk tapet.  Kornischerna sitter upp mot tak och från dem hänger de vita spetsgardinerna som släpper in dagsljuset. Fotogenlampans ljus kompletteras med levande julgransljus då mörkret inträder. Det är högtidsstunder då granen tänds!


Matsalsgruppen i nyrenässansstil står på en bit korkmatta med hemvävda trasmattor runt om. Så hade även min mormor och morfar fast i köket har jag fått berättat för mig.


Apelsiner var ovanliga ljuvligheter och står för sig på bordet vid fönstret. Förväntan fyller de som tittar in i rummet. Ikväll, då granen är tänd, kommer julbocken för att slänga in klappar genom dörren.

***

I statarlängan var firandet mer spartanskt eftersom man inte var lika välbeställd. Dukningen föreställer en jul på 1930-talet.

Men julfint hade man. Det ligger nog i människans natur att ordna så gott det går. Själv fann jag statarfamiljens lilla trånga stuga trivsam fastän det var sparsamt med mat. Lutfisk stod dock på bordet. De vackraste tallrikarna plockades fram, omaka men det går lika bra. Stämningen kunde nog vara gemytlig här också, den beror på människornas sinnelag, inte på överdådet.

Önskar er en riktigt God Jul!!!

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 thoughts on “Att fira jul vid sekelskiftet 1900-talet

  1. Stämmningsfullt…..

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s